Svako je roditeljstvo izazovno. Ono podrazumijeva ulaganje vremena u odgoj djeteta, zadovoljavanje njegovih potreba te pružanje ljubavi i podrške. To nije lak posao, a dodatnu prepreku pritom mogu predstavljati psihičke smetnje kod roditelja. Smetnje psihičkog zdravlja mogu utjecati na osjećaje, misli i ponašanje. Primjerice, ako doživljavate depresivne smetnje, možda ćete imati manjak energije te će kod vas prevladavati sniženo raspoloženje, dok ćete uz anksiozne smetnje nešto više brinuti ili imati izraženiji osjećaj straha. Ovakvi doživljaji ponekad mogu ometati vaše svakodnevno funkcioniranje i otežavati vam roditeljsku ulogu. No, to ne znači da ste izgubili vještine koje su vam potrebne za brigu o djetetu.

 

Što mogu činiti da budem dobar roditelj?

  • Razgovarajte s djetetom. Ovisno o djetetovoj dobi, pokušajte mu objasniti s čime se nosite i kroz što prolazite. Opišite mu kakve promjene konkretno doživljavate te mu dajte do znanja da ono ni na koji način nije krivo za to. Primjerice, možete reći nešto poput Mama je ponekad malo umorna pa se mora odmoriti. Tada ću se morati nakratko povući pa ćemo se nastaviti igrati kasnije. To ne znači da se ne želim igrati, nego da samo trebam malo odmora. Na taj će način dijete znati što može očekivati te će mu to pomoći da se lakše prilagodi. Također, korisno je pitati kako se ono osjeća te ga poticati da otvoreno govori o svojim osjećajima.
  • Održavajte povezanost kroz male znakove pažnje. Važno je djetetu pokazivati ljubav i podršku. Teškoće koje doživljavate možda će vam otežavati da reagirate na svaku djetetovu potrebu ili se uključite u pojedine aktivnosti. Ali, i mimo toga postoji mnogo načina kojima možete pokazati djetetu da vam je stalo do vašeg odnosa i u redu je da to činite na način koji vam je u tom trenutku prihvatljiv. Pružite mu zagrljaj, pitajte ga kako je, pohvalite ga za trud, pokažite zanimanje za ono što radi. Nije potrebno mnogo da pokažete svome djetetu da vam je vrijeme provedeno s njim važno.
  • Pomozite djetetu da održava svoju rutinu. Kako bi se vaše dijete bolje prilagodilo situaciji, važno je da pokušate zadržati što više ponašanja koja su dio njegove rutine poput odlaska u vrtić ili školu, igre, hobija i druženja s vršnjacima. Pritom vam mogu pomoći i ostali članovi obitelji ili prijatelji (npr. odvesti dijete u vrtić ili na trening).
  • Potražite pomoć kada vam je potrebna. U redu je potražiti pomoć, bilo da se radi o stručnoj pomoći ili onoj iz okoline. To ne znači da ste slabi, već da ste dovoljno hrabri i odgovorni učiniti bolje za sebe. Ako osjetite da se ne možete sami nositi sa smetnjama koje doživljavate, potražite psihološku pomoć. Ona vam može pružiti alate za lakše nošenje i suočavanje s teškoćama, a koji će vas osnažiti i za roditeljsku ulogu. Također, ako vam je potrebno da netko dođe npr. pričuvati dijete dok ste kod psihologa ili skuhati ručak kako biste mogli provesti vrijeme s djetetom, učinite to. Umjesto da stavljate pred sebe očekivanja da morate sve moći odraditi sami, pokušajte razmišljati kako su svakom čovjeku ponekad potrebne pomoć i podrška.
  • Brinite o svojim potrebama. Nije rijetkost da roditelji stavljaju potrebe djeteta ispred svojih pa tako njihove često ostanu nezadovoljene. Briga o sebi važna je za svakog roditelja, a posebice kada uz svakodnevne događaje i stres doživljavate i teškoće psihičkog zdravlja koje vas dodatno iscrpljuju. Pokušajte svaki dan odvojiti barem malo vremena koje će biti rezervirano za vas. Kako biste mogli brinuti o djetetu, važno je da prvo napunite svoje baterije i kroz brigu o sebi prikupite potrebnu energiju.
  • Pokušajte zanemariti stigmu. Ljudi često vole davati savjete o tome kako biti dobar roditelj te što biste sve mogli i trebali raditi bolje. Mogla bi provoditi malo više vremena sa svojim djetetom, Nemoj joj davati toliko slatkiša, Zar te nije strah da se igra sama? Budući da u društvu postoji određena stigma prema doživljavanju psihičkih teškoća, mogli biste se susresti s predrasudama koje će stavljati dodatan pritisak na vas kao roditelja koji ih doživljava. U tim se trenucima pokušajte prisjetiti svojih jakih strana i svega onoga što ulažete da budete dovoljno dobar roditelj svom djetetu.

Imajte na umu da se svaki roditelj suočava s određenim teškoćama u odgoju i da ne postoji savršeni roditelj. Unatoč smetnjama koje doživljavate, možete pružiti svome djetetu što mu je potrebno. Pritom je važno prepoznati svoje granice i potražiti odgovarajuću podršku kada vam je potrebna. BIPA i udruga kako si? svojom kampanjom #PrekrasnaIznutra žele osvijestiti važnost psihičkog zdravlja i traženja pomoći za sebe i bližnje. Pozivamo te da se u izazovnim situacijama ne bojiš potražiti podršku, a od udruge kako si? možeš je dobiti na [email protected].