Vjerujemo da smo svi, barem jednom u životu, doživjeli osjećaj neugode ili čak straha tijekom interakcije s drugima, na primjer u razgovoru s nadređenima ili s osobama koje ne poznajemo. Ipak, neki ljudi doživljavaju ustrajni, iracionalni strah povezan s nizom socijalnih situacija i prisutnosti drugih ljudi. Takvi dugotrajni i izraženi doživljaji nelagode mogu biti znak socijalnog anksioznog poremećaja (SAP).

Jeste li ikada doživjeli izražene osjećaje neugode prilikom aktivnosti kao što su:

zbog straha od tuđe negativne procjene ili zbog straha da će drugi primijetiti vašu anksioznost? Imate li snažnu potrebu na bilo koji način izbjeći ovakve ili slične situacije? Osjećate li kako se, kada se u njih upuštate, crvenite, znojite ili doživljavate druge tjelesne simptome? Doživljavate li pritom i popratne neugodne misli? Ako ste na ova pitanja odgovorili s da – tada bismo mogli govoriti o socijalnoj anksioznosti, a ovaj bi program mogao biti baš za vas.

SAP može imati mnoge posljedice na svakodnevno funkcioniranje i dobrobit osobe, pa tako osobe koje pate od SAP-a izjavljuju više razine usamljenosti i izolacije od osoba koji ne pate od SAP-a. Također, visoki intenzitet straha i tjeskobe mogu dovesti do izbjegavajućih ponašanja koja mogu biti uzrokom nižeg uspjeha u školi, smanjene produktivnosti na poslu te lošije kvalitete života. Bez obzira na to, simptomi socijalnog anksioznog poremećaja najviše se očituju u visokim razinama tjeskobe i uznemirenosti, u mislima osobe koja pati od SAP-a (u psihologiji se oni nazivaju kognitivnim simptomima), njezinim fizičkim reakcijama, kao i u ponašanju. Mi vam želimo poručiti: ne trebate se sami nositi s ovim simptomima i niste sami u njihovu doživljavanju.

Socijalna anksioznost može se kretati na kontinuumu od vrlo blage do vrlo intenzivne. Kakvog god intenziteta bila, nema razloga da kroz nju prolazite sami. Psiholozi – voditelji grupa – su specijalizirani pomoći s ovakvim teškoćama: raditi na negativnim mislima i učiniti ih adaptivnijima, vježbati kontrolirano izlaganje nelagodnim situacijama, dati podršku u radu na vašim jakim stranama ili vježbati asertivnost i druge komunikacijske vještine. Kod socijalno anksioznog poremećaja najučinkovitijom se pokazala kognitivno-bihevioralna terapija – i upravo na temelju nje koncipiran je program ove grupe podrške.

Više o SAP-u

Program naših grupa podrške za odrasle osobe sa socijalnom anksioznosti…

  • sastoji se od 10 susreta u trajanju od 2-2,5h (oko 25 sati rada u grupi);
  • vode diplomirani psiholozi i volonteri – studenata psihologije s iskustvom rada s anksioznim poremećajima;
  • je koncipiran prema principima kognitivno-bihevioralne terapije (KBT).

Program naših grupa podrške za adolescente sa socijalnom anksioznosti…

  • sastoji se od 8 susreta u trajanju od 2-2,5h (oko 18 sati rada u grupi);
  • vode diplomirani psiholozi i volonteri – studenata psihologije s iskustvom rada s anksioznim poremećajima;
  • je koncipiran prema principima kognitivno-bihevioralne terapije (KBT).

Na programu ćete učiti kako obuzdati vlastitu socijalnu anksioznost: govorit ćemo o KBT modelu socijalne anksioznosti, kognitivnim distorzijama, negativnim automatskim mislima, fiziološkim reakcijama, o strahu od negativne evaluacije, o ponašajnim promjenama povezanim sa socijalnom anksioznosti i raznim drugim simptomima s kojima se možda nosite. Kreirat ćemo i simulacije situacija koje vas muče u sigurnom okruženju, čime se ovaj program apsolutno prilagođava svojim polaznicima kako bi polučio što više uspjeha. Uz to ćete dobivati i domaće zadaće kako biste utvrdili ono što ste naučili u grupnom okruženju te kako bi se naučeno proširilo i na svakodnevicu.

Možda se rad u grupi čini kontraintuitivnim za socijalnu anksioznost, ali upravo se takav rad u istraživanjima pokazuje najučinkovitijim – učite se suočiti sa svojim strahom zajedno s ljudima koji razumiju kako je vama jer se i sami nose sa sličnim simptomima.

PRIJAVITE SE!

Cijena za cjelokupni program od 10 susreta (oko 25 sati rada u grupi) iznosi 200 € te se može platiti u dvije rate. Grupa se održava isključivo uživo. Termin održavanja je stalan za svaki tjedan u dogovoru s članovima grupe, vjerojatno u popodnevnim satima. Prije početka grupe sa svim zainteresiranima provest ćemo intervju kako bismo mogli složiti grupe u kojima postoji najveća vjerojatnost uspjeha.

Nove grupe kreću na jesen 2023. Za sva pitanja možete nam se javiti na socanx@kakosi.hr.