Ponosni smo što u novoj 2024. godini s vama možemo podijeliti naše novo izdanje – Dnevnik mentalnog zdravlja.

Najjednostavnije bismo ga mogli opisati kao jedinstvenu kombinaciju radne bilježnice, rokovnika i knjige. Sastoji se od preko 180 stranica koje pružaju priliku za prisutnost, ohrabrenje i strukturu te preko 20 vrijednih lekcija o čestim ljudskim doživljajima i tehnike kako se nositi s njima. Dnevnik pruža prostor za brigu o sebi kroz cjeline usmjerene na tjelesno, misaono i emocionalno funkcioniranje, odnos sa sobom i odnose s drugima u kojima predstavljamo lekcije, radne listiće, tehnike i podsjetnike za sustavnu brigu o sebi. Ono što ovaj Dnevnik čini posebnim jest upravo njegova interaktivnost, što omogućuje personalizirani pristup brizi za sebe u vlastitom ritmu i prema vlastitim željama i potrebama.

Dnevnik se može naručiti ovdje, a sve su informacije dostupne na našem Facebooku, Instagramu ili na [email protected].

Psihologinje Greta Gombar, Blanka Orhanović i Karla Lončarić, autorice Dnevnika mentalnog zdravlja

O ideji i realizaciji

U sklopu naše udruge o psihičkom zdravlju pričamo tijekom cijele godine – na društvenim mrežama, u medijima, u sklopu naših projekata – gdje god stignemo. Naš je cilj oduvijek bio promicati ideju svakodnevne brige o psihičkom zdravlju u svim njezinim oblicima, a ovaj smo se put odlučili za nešto osobniji pristup – putem Dnevnika mentalnog zdravlja.
– Blanka Orhanović, mag. psych., autorica

Dnevnik je namijenjen općoj populaciji te ga mogu koristiti svi neovisno o dobi, rodu, zanimanju, predznanju i drugim sociodemografskim detaljima. Dnevnik je koncipiran u pet tematskih cjelina: tjelesno, misaono i emocionalno funkcioniranje te odnosi prema sebi i drugima – područja koja su univerzalno važna svakom čovjeku. Stoga smo Dnevnik dizajnirale na način da pruži razne korisne alate i lekcije koje svatko može primijeniti u ovim aspektima svog života.

Cilj nam je bio potaknuti ljude da kroz svakodnevnu, usmjerenu provjeru vlastite dobrobiti nauče nešto novo o sebi. Također smo htjele ponuditi stručne alate – psihoedukaciju i različite provjerene tehnike – te pokazati kako i kada koju koristiti, a na korisniku je da si odabere onu koja mu bolje leži ili ga učinkovitije dovodi do cilja do kojeg želi doći.
– Greta Gombar, mag. psych., autorica

Odlučile smo se za dnevnik kao format brige za psihičko zdravlje iz nekoliko razloga. Prvenstveno, željele smo stvoriti jednostavan i pristupačan alat koji bi omogućavao interaktivnost i fleksibilnost za svakoga tko se odluči na njegovo korištenje. Svjesne smo da svaka osoba ima svoje jedinstvene potrebe i načine suočavanja s izazovima, stoga i Dnevnik, uz vođene psihoedukativne lekcije i vježbe, otvara puno različitih opcija za personalizirani rad na sebi na dnevnoj bazi. Iako Dnevnik pruža prostor za sustavni rad na sebi kroz šest mjeseci, svatko može pronaći i odrediti ritam i pristup brizi za sebe prema vlastitim željama i potrebama.

Dnevnik je korisna i vrijedna forma za rad na sebi: služi kao prostor za par minuta svjesnosti, mira, opuštanja, nježnosti, tišine, pisanja, disanja. Osobno mi je možda najdraži dio to što mu se uvijek možete vraćati. Svi mi se mijenjamo, ali pitanja, lekcije, podsjetnici i tehnike u ovom dnevniku su vječni i uvijek primjenjivi.
– Blanka Orhanović, mag. psych., autorica

Od početka nam je bilo važno da sve što kako si? kreira bude provjereno, stručno, razumljivo i nježno, i tako je i ovaj put. Sadržaj Dnevnika nije samo plod kreativnosti, već su svi tekstovi pažljivo sastavljeni na temelju stručne literature, a mnogi radni listići i vježbe unutar njega temelje se na kognitivno-bihevioralnom psihoterapijskom pravcu.
– prof. dr. sc. Nataša Jokić-Begić, predsjednica udruge kako si?

Također, kad su u pitanju teme koje se nalaze unutar Dnevnika, željele smo da budu nešto što većina nas ponekad doživljava, da pokriju prepoznatljiva, gotovo univerzalna ljudska iskustva, čime smo osigurale pristupačnost za širok krug ljudi, stoga pričamo o temama kao što su stres, ruminacija (engl. overthinking), rješavanje problema ili komunikacija s drugim ljudima. Cilj nam je da svatko, bez obzira na dosadašnje iskustvo rada na vlastitoj dobrobiti, osjeća toplinu i podršku dok koristi naš Dnevnik.

Rad na sebi kontinuirani je proces samorazvoja te ga možemo promatrati kao gradnju temelja vlastite dobrobiti. Zahtijeva posvećenost, upornost i trud, ali svaki nas korak vodi sve bliže tom vrijednom cilju.
– Karla Lončarić, mag. psych., autorica

17. prosinca održali smo prekrasnu promociju našeg Dnevnika mentalnog zdravlja. Zahvaljujemo svima koji su došli, a najljepše trenutke možete vidjeti u galeriji: