E-savjetovanje je besplatno i anonimno savjetovanje putem e-maila. Dijeljenje svojih misli i briga sa stručnom osobom pisanim putem može biti dobar prvi korak pri traženju psihološke pomoći i podrške. U tom smislu, e-savjetovanje je kao psihološki flaster: ono pruža informacije, toplinu, razumijevanje te neke smjernice i tehnike za nošenje s poteškoćama koje doživljavate, no ono nije zamjena za psihoterapiju ni susrete sa stručnjakom psihičkog zdravlja uživo.

E-savjetovanje uključuje uspostavljanje odnosa povjerenja, educiranje i podršku, a usmjerava se na rješavanje trenutno najizraženije poteškoće koja ometa svakodnevno funkcioniranje. Savjetovanje može pružiti korisne uvide i alate za nošenje s teškoćama koje su kratkotrajne, trenutne ili vezane za neposredne životne događaje ili promjene, dok je psihoterapija u pravilu duži proces koji nudi dublju analizu teškoća, njihovih uzroka i mogućih načina preoblikovanja ponašanja, pritom uzimajući u obzir i prošlost i sadašnjost. Ako se u posljednje vrijeme osjećate potišteno, tjeskobno ili pod stresom, ako vas opterećuju neugodne emocije i doživljaji te poteškoće u nošenju s njima te ako ste primijetili da vam to narušava zdravlje i dobrobit i voljeli biste o tome razgovarati sa stručnom osobom, ali niste sigurni koje korake poduzeti ili trenutno još niste spremni za susret uživo, naše e-savjetovalište može biti odgovarajuća početna stanica za vas.

Više o susretima uživo

Naše e-savjetovalište otvoreno je radnim danima (pon-pet) od 9 do 18 sati, a proces e-savjetovanja teče ovako:

  • Na [email protected] podijelite s nama svoju priču u onoj mjeri u kojoj vam je to ugodno – sve informacije koje želite podijeliti i smatrate važnima kako bismo vas što bolje razumjeli su dobrodošle i pomažu nam da steknemo jasniji uvid u vašu situaciju i time vam damo što korisnije smjernice.
  • Vaš se upit dodjeljuje prvom slobodnom savjetovatelju koji vam se povratno javlja s dodatnim pitanjima. Ako u trenutku vašeg javljanja nemamo dostupnih savjetovatelja, vaš će upit biti dodijeljen čim savjetovatelj postane dostupan.
  • Savjetodavni odgovor na vaš upit stiže u roku od sedam radnih dana od javljanja vašeg savjetovatelja.

Sve naše odgovore provjeravaju iskusni savjetovatelji kako bismo osigurali da je odgovor koji vam šaljemo najbolja moguća verzija odgovora.

Komunikacija putem e-maila nije ograničena na jedan upit i jedan odgovor, no važno nam je napomenuti da e-savjetovanje ima svoja ograničenja i da nam je bitno usmjeriti vas na traženje najkvalitetnije opcije podrške za vas – mi smo tu kako bismo vas saslušali i pružili vam pomoć, no u određenom trenutku može biti korisno razmotriti bi li vam više dobrobiti donijelo otići psihoterapeutu.

Uz to, ako u sadržaju e-maila primijetimo mogućnost da osoba naudi sebi ili nekome u svojoj okolini, nismo dužni čuvati odnos povjerenja i anonimnosti te smo dužni tu informaciju proslijediti nadležnim službama.