Materijali2024-01-28T13:23:19+01:00

Svakome je ponekad potrebna podrška.

Traženje pomoći znak je da odgovorno pristupate svom psihičkom zdravlju i dobrobiti.

U Hrvatskoj djeluju brojni izvori psihološke pomoći. Neke od njih skupili smo ovdje:

Korisni kontakti

NAŠE USLUGE:

e-savjetovanje
savjetovanje uživo

Psihološku pomoć možete zatražiti i putem sustava javnog zdravstva tako da zatražite uputnicu od svog liječnika opće prakse. Ovisno o smetnjama koje doživljavate, možete se uključiti u individualnu terapiju, grupnu terapiju ili grupe podrške.

Informacije koje podijelite sa stručnjakom psihičkog zdravlja ostaju privatne i strogo su zaštićene. Podatak o tome da ste tražili psihološku pomoć dio je vašeg medicinskog kartona, što znači da nije i ne smije biti dostupan vašem poslodavcu ili drugim trećim stranama.

Udruga kako si? nije u sustavu HZZO-a.

Prirodno je ponekad doživljavati psihičke smetnje. One su očekivana pratilja težih životnih razdoblja i njihova pojava ne mora ukazivati na razvoj psihičkog poremećaja ili bolesti.

Pred vama je upitnik s popisom uobičajenih psihičkih teškoća.

Ovo nije dijagnostički upitnik, već svojevrsni psihološki „toplomjer“ koji vam može pomoći da jasnije identificirate svoje teškoće. Po ispunjavanju ćete dobiti rezultate s općenitim opisom vaših teškoća.

Upitnik

Ovaj upitnik ispunjen je preko

0
puta.
91 % ljudi

upitnik je ispunilo za sebe, bez da su se javili u e-savjetovalište.

U sklopu sljedećih članaka objavili smo još neke upitnike pomoću kojih možete bolje upoznati sebe i steći neke nove uvide koji vam mogu pomoći da bolje razumijete svoje razmišljanje, doživljavanje i ponašanje.

Također smo napisali brojne članke u kojima možete pronaći korisne savjete, tehnike i smjernice za rad na sebi.

Materijali s potpisom udruge kako si?

Ovaj radni listić može vam poslužiti za inventuru osjećaja i introspekciju. Pomoću ovog listića razmislite o tome kako se osjećate te postoji li nešto u vašoj okolini ili vama samima što vam izaziva neugodu. Potičemo vas da redovito provjeravate kako ste i budete iskreni sami prema sebi – to će vam omogućiti da na vrijeme primijetite ako nešto nije u redu i potražite podršku.

U članku o terapiji prihvaćanjem i posvećenosti (engl. Acceptance and Commitment Therapy) pisali smo o psihološkoj fleksibilnosti i njenom doprinosu psihičkom zdravlju. ACT terapija temelji se na prihvaćanju neugodnih doživljaja i emocija te razmišljanju o teškoćama na nov i kreativan način. Tehnike iz članka možete isprobati pomoću ovih radnih listića.

U članku o kognitivnim distorzijama pisali smo o tome kako svoje misli možemo instinktivno smatrati istinitima, unatoč tome što su one podložne različitim iskrivljenjima. Emocije koje nam naše misli izazivaju često doživljavamo kao dokaz da su one istinite, zbog čega je korisno zapitati se o tome koliko su naše negativne misli realne. Istinitost svojih misli možete provjeriti pomoću ovog radnog listića.

Nakon potresa koji su pogodili našu državu pripremili smo tekstove i materijale koji vam mogu biti korisni u nošenju s reakcijama na potres.

Organizirali smo i informativni webinar.

više o potresu

U suradnji s istraživačkim timom s našeg matičnog odsjeka pozvali smo svoje čitatelje i pratitelje da sudjeluju u velikom istraživanju Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone čiji je cilj bio ispitati kako se stanovnici Hrvatske nose s pandemijom. Zauzvrat smo snimili serijal informativnih webinara.

rezultati prvog vala
rezultati drugog vala
saznaj više
Go to Top