Slika o sebi: nježnost i umjetnost2022-10-14T14:33:44+02:00

U današnjem svijetu u kojem je viđenje sebe pod velikim utjecajem okoline, mnogi se od nas podvrgavaju različitim društvenim standardima koji su prečesto nerealni. Zbog toga nije rijetkost da osjećamo različite neugodne emocije kada pogledamo vlastito tijelo. Kako bismo pokušali skrenuti pozornost na jedan psihički poremećaj koji se veže za takve osjećaje, odlučili smo pokrenuti projekt Slika o sebi – nježnost i umjetnost.

Projekt Slika o sebi – nježnost i umjetnost financiran je od strane Zaklade SOLIDARNA i Fonda za druge kroz program KRIK – kriza i kreativa, a bavi se senzibilizacijom opće i stručne javnosti za tjelesni dismorfni poremećaj (engl. body dysmorphic disorder, BDD).

Tjelesni dismorfni poremećaj očituje se kroz pretjeranu zaokupljenost percipiranom manjkavosti određenog dijela tijela (primarno lica ili glave) koja uzrokuje značajnu uznemirenost te negativno utječe na svakodnevni život. Pokazuje se kako je BDD češći kod mladih ljudi te da često prođe i do 15 godina prije no što se osoba javi stručnjaku psihičkog zdravlja za pomoć – a što osoba kasnije potraži pomoć, to je liječenje zahtjevnije.

Umjetnost postoji praktički od kada postoji i ljudska vrsta te služi za izražavanje vlastitih misli i emocionalnih stanja. Znanstvena istraživanja pokazuju kako umjetničko izražavanje doprinosi boljitku u psihološkom i društvenom funkcioniranju osobe, pogotovo u područjima samootkrivanja i samoprihvaćanja te razvoju boljih odnosa i vlastitog identiteta unutar društva. Bavljenje umjetnosti nije rezervirano isključivo za umjetnike, već svakome može koristiti bez potrebe za stručnim procjenjivanjem i vrednovanjem uradaka. Zbog toga smo odlučili povezati umjetnost i BDD jer je svačije tijelo malo umjetničko djelo kojemu nije potrebno procjenjivanje niti vrednovanje!

U sklopu projekta preveli smo upitnike koji se koriste za probir i trijažu BDD-a, a koji vam mogu pomoći da provjerite koliko su izraženi vaši simptomi.

Ovaj upitnik namijenjen je trijaži i poticanju osoba kod kojih postoji sumnja na tjelesni dismorfni poremećaj da potraže stručnu pomoć. Ispunite ga ako sumnjate da se možda nosite s BDD-om.

BDDQ

Ovaj je upitnik detaljniji u procjeni simptoma BDD-a te ima jasnije kriterije oko potrebe za traženjem pomoći stručnjaka psihičkog zdravlja. Ispunite ga ako razmišljate o traženju stručne pomoći.

BDD

Kreirali smo i digitalnu knjižicu u kojoj smo objedinili sve tekstove koji su nastali u sklopu ovog projekta, kao i trijažni upitnik za BDD. Kako bi ova važna znanja doprla do onih kojima su najpotrebnija, odnosno do djece i adolescenata te do osoba koje rade s njima, knjižicu ćemo u tiskanom obliku pokloniti školama.

Na kraju knjižice, koja je prilagođena za ispis, nalazi se mala bojanka s crtežima koje ste nam slali. Hvala svima koji su svojim crtežima pridonijeli stvaranju ove knjižice i želimo vam ugodno bojanje!

Knjižicu u .PDF obliku možete preuzeti klikom na sliku.

U nastavku slijede članci koji su nastali u sklopu projekta.

Kroz ovaj projekt, ali i kroz svoj svakodnevni angažman, želimo postići da se osjećamo ugodno u svojoj koži!

Go to Top