Dragi maturanti,

turbulentno razdoblje u kojem se nalazimo novo je i neobično, ali istovremeno vam može služiti kao izvrsna priprema za fakultet. Nastava putem računala, mahnito pisanje zadaća da biste ih stigli poslati prije isteka roka, komuniciranje s profesorima e-mailom i prekopavanje online materijala samo su neke od aktivnosti koje vas čekaju u studentskom životu. Ove nagle promjene jesu uzbudljive, ali istovremeno mogu biti izvor stresa i anksioznosti. Anksioznost je neugodan osjećaj tjeskobe i brige koji se može javiti u različitim situacijama i na različite načine. Evolucijski gledano, anksioznost je važna jer nam njome tijelo poručuje da smo možda u opasnosti. Međutim, s obzirom na to da se mehanizam koji je u podlozi anksioznosti razvio da bismo se bolje suočavali s trenutnom opasnošću, a danas je ona često usmjerena na brige o budućnosti, anksioznost može ometati naše misli i ponašanje neovisno o tome postoji li opasnost uistinu ili ne.

Na vama je velika odgovornost pripremanja za maturu, završavanja školske godine te odabira i upisa na fakultet. Ovi su izazovi dovoljan izvor stresa i u uobičajenim uvjetima te stoga ne možemo zamisliti kako vam je nositi se s ovim obavezama za vrijeme štrajka, karantene i drugih izvanrednih situacija. Zato bismo vam željeli poručiti da je u redu osjećati se preplavljeno, ljutito, frustrirano i anksiozno. Srećom, proći će i ovo izazovno razdoblje, što će nam poslužiti kao odličan povod za buduće tulume i druženja. Do tada, donosimo vam neke savjete koji bi vam mogli olakšati pripremanje za maturu tijekom lockdowna:

  • Usmjerite se na one stvari koje možete kontrolirati i pokušajte ne razmišljati o onima koje ne možete. Promišljanje o tome hoće li se matura održavati uživo, kako ćete nadoknađivati nastavu ili koja će vas tema dopasti na eseju jednako je efikasno kao i otvaranje kišobrana dok je sunčano. Stoga uzmite stvari u svoje ruke i napravite sve što je u vašoj moći – učite iz dostupnih materijala, radite online zadatke, čitajte lektire… Time ćete postupno povećavati vlastiti osjećaj kontrole i sigurnosti u sebe.
  • Zbog novog formata online predavanja, koje stavlja veći naglasak na samostalnost u učenju i obrađivanju materijala, na vama je veća odgovornost da proradite ono što vam nije jasno. Ipak, kada zapnete, uvijek se možete obratiti svojim profesorima. Pitajte ih – profesorima je često drago kada im postavite pitanje jer time pokazujete da vam je stalo i da se trudite shvatiti gradivo. Pokušajte biti što precizniji u opisivanju toga koji vas zadaci ili koncepti muče i nemojte se ustručavati poslati profesorima e-mail sa screenshotom zadatka ili vašeg postupka računanja. Iskoristite svu tehnologiju koju imate na raspolaganju. Ako vam je neugodno zapitkivati profesore, možete pitati kolege ili objašnjenja potražiti na internetu.
  • Dobro je odrediti gdje vam je radni prostor i uvijek učiti tamo. Tako ćete sami sebe uvjetovati da vas sjedenje u tom radnom prostoru potiče na rad. Drugim riječima, nemojte učiti u krevetu niti gledati seriju za radnim stolom. Važno je napraviti razliku između vremena i prostora za rad i vremena i prostora za odmor.
  • Život se u lockdownu mnogima na neki način usporio i prirodno je zapitati se što da radimo sa svim tim slobodnim vremenom. Važno je strukturirati dane i pokušati uvesti određenu rutinu koja vam može pomoći da povećate produktivnost. Kada se vaš napredak prati manje budno nego inače, može biti lakše osjećati se demotivirano i upasti u prokrastinaciju, zbog čega je važno da se motivirate sami. Svaku večer zapišite koje predmete imate sutradan i što sve morate za njih napraviti, kao i dodatne zadatke izvan praćenja nastave i pisanja zadaće (npr. učenje i prorada zadataka za državnu maturu). Pokušajte odrediti ciljeve za taj dan, ali pazite da oni budu specifični i realni – Sutra ujutro ću naučiti poglavlje o genetici je bolji cilj od Sutra ću učiti biologiju.
  • Ako vas muči ispitna anksioznost, možete kod kuće provesti simuliranu maturu kako biste se upoznali s tom situacijom: na radni stol stavite samo primjerak stare mature, olovku i bocu vode, ograničite si vrijeme pisanja na ono vrijeme koje će biti predviđeno za pisanje mature i pokušajte riješiti ispit. Nakon pisanja malo odmorite, a zatim si ispravite ispit. Pritom umjesto pogrešaka označavajte točne odgovore – dajte si pluseve ili kvačice – kako biste ojačali osjećaj akademskog samopoštovanja. Provedite nekoliko simuliranih ispita kako biste se naviknuli na tu situaciju, ponovili gradivo i vidjeli svoj napredak.
  • Odmorite se, pohvalite se i nagradite se. Ne možete stalno učiti. Da biste bili spremni na učenje, morate se redovito odmarati, a da biste zadržali motivaciju za učenjem, važno je da si za njega dajete pozitivno potkrepljenje. Nagradite se nakon svakog naučenog poglavlja (npr. šetnjom, bombonom, smiješnim videom…), odmorite desetak minuta svakih sat ili dva i na kraju dana se prisjetite što ste sve taj dan postigli te se pohvalite.

Ako vas muče brige zbog kojih se osjećate napeto i ne znate kako se nositi s njima, uvijek nam se možete javiti na [email protected]. Također možete nazvati besplatnu liniju Hrabrog telefona na broj 116 111 (radnim danom 9-20h), javiti se na njihov chat (radnim danom 15-19h) ili im poslati e-mail na [email protected]. Više o ovoj temi možete čuti u našem podcastu u suradnji s portalom srednja.hr: Psihološka prva pomoć za maturante.

Svima vam od srca želimo uspjeh u svim izazovima s kojima se suočavate. Kada vam je teško, a svima nam je ponekad teško, sjetite se da će ovo razdoblje proći, a dotad radite ono što volite – svirajte, pjevajte, igrajte igrice, družite se s prijateljima online, naučite novu vještinu. „Kriza“ se na kineskom piše s dva simbola: prvi znači „opasnost“, a drugi „prilika“. Pokušajmo ovo neobično doba iskoristiti kao priliku.

Pozdrav od kako si? tima.