Draga osobo koja se boji otići na savjetovanje,

razumijemo da može biti teško suočiti se s pomisli da ti je potrebna pomoć stručnjaka za psihičko zdravlje. Psihičke smetnje nažalost još uvijek često prati stigma zbog koje možemo osjećati sram i strah kada razmišljamo o tome da potražimo podršku za sebe.

Obraćanje nepoznatoj osobi s osjetljivim detaljima vlastitih teškoća ponekad je jedan od najtežih, ali nužnih koraka na putu ka promjeni i poboljšanju situacije koju proživljavaš. Vjerujem da osjećaš strah te da ti može nedostajati hrabrosti da potražiš podršku uživo, no želim ti skrenuti pozornost na to da upravo u tome što razmišljaš o traženju pomoći prepoznajem hrabrost i motivaciju potrebne da promijeniš okolnosti u kojima se nalaziš. Već i iz same činjenice da prepoznaješ kako ti je pomoć potrebna vidim da promišljaš o svojim mislima i osjećajima te da si svjestan/na izazovnosti smetnji koje doživljavaš. Ipak, mogu ti nedostajati informacije o tome što trebaš učiniti kako bi podršku uživo doista dobio/la te se u sigurnom okruženju mogao/la posvetiti radu na sebi. Vjerujem da ti se u razmišljanju o traženju podrške stručnjaka psihičkog zdravlja mogu javiti brojna pitanja i nedoumice. Prije svega, voljeli bismo ti skrenuti pozornost na sljedeće:

Ne postoji razlog zbog kojeg bi kroz smetnje koje doživljavaš trebao/la prolaziti sam/a, a u tvojoj okolini postoje stručne osobe koje ti znaju i mogu pomoći. Traženje pomoći stručnjaka u nošenju sa smetnjama psihičkog zdravlja nije pokazatelj da si slab/a, već naprosto da izazovi smetnji koje doživljavaš trenutno nadilaze mehanizme nošenja s kojima raspolažeš.

Upravo ti u tome može pomoći rad na sebi uz pomoć stručnjaka psihičkog zdravlja kroz procese psihološkog savjetovanja ili psihoterapije.

 

U procesima psihološkog savjetovanja ili psihoterapije klijent sa stručnjakom istražuje okolnosti pojave svojih smetnji, čimbenike koji mogu utjecati na njihov intenzitet (primjerice, u kojim se okolnostima anksiozne i depresivne smetnje pojačavaju, a što može pomoći da se ublaže) i razvija nove mehanizme nošenja sa smetnjama. Ovi su procesi često izazovni jer uključuju rad na mislima i emocijama koje klijentu nisu uvijek ugodne, no zaista mogu dovesti do uspješnijeg nošenja sa smetnjama i povećanja zadovoljstva životom. Isto tako, već ti i sama mogućnost da detalje okolnosti koje proživljavaš dijeliš s osobom koja iz neutralne pozicije promatra tvoj život može donijeti olakšanje. S vremenom, stručnjak psihičkog zdravlja, najčešće psiholog ili psihoterapeut, postaje osoba uz koju se osjećaš sigurno te u suradnji s kojom istražuješ sebe – svoje želje, potrebe, snage i vjerovanja o sebi, drugima i svijetu – kako bi spoznao/la što ti je potrebno da vodiš ispunjen život kojim si zadovoljan/na. Naravno, potrebno je vrijeme da stekneš povjerenje u stručnu osobu s kojom radiš te ponekad to neće biti prvi stručnjak kojem se obratiš. Zbog toga nam je važno naglasiti kako je prirodno da klijent i terapeut ponekad ne „kliknu“. I terapeuti su ljudi sa svojim specifičnim ličnostima i načinima rada koji se međusobno razlikuju te neće svaki pristup odgovarati svakoj osobi. Obično je potreban određen broj susreta da se između stručnjaka i klijenta razvije povjerenje i osjećaj sigurnosti, a ako se to ne dogodi ili ti nešto u vezi terapeuta nikako ne odgovara, imaš se pravo odlučiti potražiti drugog stručnjaka. Svakako te potičem da ne odustaješ dok ne pronađeš stručnjaka čiji će ti pristup odgovarati i u čijoj ćeš se prisutnosti osjećati ugodno i sigurno podijeliti svoje brige.  Dodatne informacije o odlasku psihoterapeutu možeš pronaći ovdje, a pisali smo i o iskustvu osobe kod psihoterapeuta.

Možda ne znaš koje korake možeš poduzeti kako bi dobio/la pomoć stručnjaka uživo. Stručnjaci psihičkog zdravlja poput psihologa, psihijatara i psihoterapeuta zaposleni su u okviru sustava javnog zdravstva gdje do njih možeš doći putem uputnice liječnika opće prakse, ali i u različitim centrima i udrugama, od kojih neke možeš pronaći ovdje. Još jedna mogućnost je i naše kako si? savjetovalište.

Potičemo te da se odvažiš na traženje pomoći jer ti kvalitetna podrška može omogućiti da živiš ispunjeniji život i uspješnije se nosiš s izazovima koje on pred tebe postavlja. S bilo kakvim pitanjima i nedoumicama možeš nam se javiti na [email protected] ili na [email protected].

 

Za kako si? napisala Iva Jureković, mag. psych.