Koji je danas dan lockdowna? Nakon nekog vremena kao da postaje više-manje svejedno. Dani izgledaju isto, nismo sasvim sigurni je li ponedjeljak ili subota, a ponekad niti koje je godišnje doba. Dosad ste vjerojatno prošli kroz skoro sve ideje za provođenje slobodnog vremena, kuća je čišća nego ikad, ladice organizirane, serije pogledane… Nije lako biti izoliran u svoja četiri zida na neodređeno vrijeme. Kad smo usto svakodnevno okruženi lošim vijestima i crnim prognozama, možemo postati i razdražljivi, anksiozni, depresivni ili početi doživljavati druge neugodne emocije. Stoga smo za vas pripremili popis aktivnosti kojima se možete baviti u lockdownu kako bi vam vrijeme brže prošlo i kako biste ga ispunili ugodnim aktivnostima.

 

Aktivnosti za zabavu

 • Društvene igre. Zajedničko igranje društvenih igara jednostavan je način za zabaviti i povezati obitelj. Ako kod kuće nemate zalihu igara koje dugo niste otvorili, uvijek se možete okrenuti i internetu te potražiti stranice ili aplikacije koje generiraju ciljne riječi za igre poput pantomime, Aliasa ili Pictionaryja.
 • Slagalice. Slaganje puzzli od puno komada može biti izazovno, ali po završetku može izazvati osjećaj zadovoljstva i postignuća. Uspješno izvršavanje zahtjevnih ili dugotrajnih zadataka pruža osjećaj olakšanja i podiže samopouzdanje, a može i potaknuti pozitivno raspoloženje. Ne morate ih slagati sami – slaganje u paru je jednostavna aktivnost koja može povezati ukućane.
 • Gradnja tvrđave od jastuka i deka. Pustite mašti na volju i iskoristite sve što imate po doma kako biste napravili jedinstveni ugođaj. Božićne dekoracije mogu postati ukrasi za tvrđavu, a biljke joj mogu podariti vrtnu atmosferu. Možete uvesti i kućno pravilo da se svatko ima pravo na jedan sat dnevno zavući u tvrđavu i ne smije ga se ometati. U tvrđavi možete odspavati, čitati, meditirati, popiti čaj… Bez obzira na vašu dob, ovakva vas aktivnost može vratiti u djetinjstvo i probuditi neke lijepe uspomene ili vratiti osjećaj jednostavnog svijeta koji ste imali kad ste bili dijete. Ako imate djecu, ovo može biti odličan način za povezivanje s njima.
 • Online druženje s prijateljima. Moderno nam doba pruža nebrojene tehničke mogućnosti za druženje na daljinu. Fotografije, videopozivi, zajedničko gledanje filma ili multiplayer igre samo su neke od opcija.
 • Videoigre. Okušajte se u njima prvi put, isprobajte nove ili odigrajte neke stare. Moderne se videoigre oslanjaju na zadovoljavanje osnovnih psiholoških potreba kako bi zadržale vaš interes pa tako mogu potaknuti osjećaj kompetencije, autonomije i povezanosti.
 • Čitanje. Vjerujemo da mnogi doma imaju nekoliko knjiga koje već dugo planiraju pročitati, a lockdown je prava prilika za to. Bijeg u neki drugi svijet upravo je ono što nekima sada treba. Mnoge se e-knjige i audioknjige mogu pronaći online:

 

Kreativne aktivnosti

 • Crtanje. Bez obzira na razinu talenta i uvježbanosti, crtanje ili slikanje može biti ugodan način provođenja vremena. Poanta nije u konačnom uratku, već u procesu – kreativne aktivnosti blagotvorno djeluju na psihičko zdravlje. Možete se koristiti različitim referencama s interneta, naslikati što vidite kroz prozor ili nacrtati autoportret. S ukućanima možete držati radionice u kojima ćete se svi međusobno naslikati pa odabrati najbolji rad koji će tjedan dana imati počasno mjesto na zidu.
 • Antistresne bojanke. Bojanje unaprijed nacrtanih oblika smanjuje napetost i stres kod djece i odraslih. Na tržištu je dostupan velik broj zbirki crteža različitih tematika, od jednostavnih motiva do detaljnih scena. Prije no što kupite cijelu zbirku, možete isprobati našu malu kako si? antistres bojanku.
 • Izrada fotoalbuma. Pregledajte stare fotografije na mobitelu ili računalu – one koje nemate isprintane. Sjetit ćete se mjesta na kojima ste bili i ljudi koje ste upoznali, a razmišljanje o dobrim vremenima potaknut će u vama ugodne emocije. Pokušajte izdvojiti najdraže fotografije iz različitih kategorija (npr. osnovna škola, srednja škola, fakultet, putovanja, obitelj, prijatelji, selfieji…) i izraditi male albume.
 • Kuhanje. Uvijek postoji recept koji niste isprobali. Okušajte se u nekoj novoj kuhinji: afričkoj, južnoameričkoj ili istočnoazijskoj. Ako inače više kuhate slano, pokušajte ispeći kolač i obrnuto. Kuhanje je aktivnost koja može ispuniti relativno puno vremena, daje konkretne rezultate te može pobuditi osjećaje svrhovitosti i ponosa.
 • Planiranje putovanja. Pandemija neće trajati vječno. Uz dobro planiranje možete uštedjeti na letovima, hotelima i restoranima te se informirati o svim zanimljivostima koje vrijedi vidjeti. Prolistajte turističke vodiče, odredite destinaciju i nađite sve što se tamo može posjetiti i probati.
 • Popis želja (engl. bucket list). Sastavite popis stvari koje želite napraviti tijekom života (ili nakon lockdowna). Neke ideje možete pronaći ovdje.

 

Opuštajuće aktivnosti:

 • Čišćenje. Uvijek postoji nešto što bi se trebalo očistiti. Ova aktivnost, osim što je gotovo uvijek dostupna, ima višestruku dobit. Svatko je može obavljati, rezultati su vidljivi vrlo brzo, možete si zadati neki dnevni cilj i ispuniti ga, a kada završite dobivate neposrednu povratnu informaciju o svom uspjehu. Broji se i kao tjelesna aktivnost, a može vam i pomoći da ponovno uspostavite osjećaj kontrole koji je u pandemijskim uvjetima narušen.
 • Meditacija. Za nju vam je potrebno svega pet minuta u danu, a iz nje možete dobiti dragocjen uvid u vlastite misli i osjećaje. Mindfulness je korisna vještina koja vam dugoročno može biti od velike koristi. Njegov je osnovni smisao ne razmišljati ni o čemu te promatrati svoje misli kako dolaze i odlaze te osjećaje koje izazivaju.
 • Briga za sebe. Mnogo je aktivnosti kojima se možete baviti da biste poboljšali svoje tjelesno i psihičko zdravlje. Odabir je individualan, a pokušati možete s, primjerice: promatranjem oblaka, gledanjem zalaska sunca, uređivanjem prostora u kojem spavate, otvaranjem zavjesa čim se probudite, pijenjem čaja umjesto kave, imenovanjem biljaka u kući, pisanjem dnevnika, izradom maske za lice, mirisnom kupkom, igrom s kućnim ljubimcem, vježbanjem, plesom, pjevanjem, dobrim djelom za drugu osobu…

 

Ako imate prijedloge kojima biste nadopunili ovaj popis, slobodno nam se javite na [email protected] ili na naš Facebook, Instagram ili LinkedIn profil. Naše uho za slušanje vas čeka.

„Ako svakog jutra složite krevet, obavili ste prvi zadatak u danu. To će vam pružiti mali osjećaj ponosa i potaknuti vas da obavite još jedan zadatak. Pa još jedan. Pa još jedan. Do kraja dana taj jedan obavljeni zadatak pretvorit će se u mnogo obavljenih zadataka. Slaganje kreveta također će potvrditi činjenicu da su male stvari u životu bitne. Ako male stvari ne možete napraviti pravilno, nećete moći ni one velike. Ako slučajno proživljavate užasan dan, doći ćete doma i imati složen krevet. Koji ste vi složili. A složeni krevet vam pruža ohrabrenje da će sutra biti bolje.“ – William H. McRaven