Prekid intimne veze najčešće je zamršen proces, još je zamršeniji ako se radi o bračnoj vezi, a postaje posebno zahtjevan ako govorimo o razvodu roditelja. Razvod predstavlja jedan od najstresnijih životnih događaja, kako za roditelje, tako i za njihovu djecu. On sa sobom nosi promjene u brojnim područjima života i ne podrazumijeva samo gubitak partnerskog odnosa ili gubitak zajedničkog roditeljstva, već može uključivati i financijske gubitke, promjene stambene situacije, promjene u strukturi socijalne mreže i brojne druge izazove. Ipak, važno je zapamtiti da ostanak u lošem ili konfliktnom braku “radi djece” može biti štetniji za dijete od samog razdvajanja roditelja. Time se djeci šalje poruka da su ona odgovorna za roditeljsku nesreću (jer roditelji “zbog djece” ostaju u nesretnom braku) i pruža im se model braka kao nečega što nije radosno, već ga se treba “istrpiti”.

Razvod je događaj koji pred roditelje stavlja posebne zahtjeve s kojima se nije lako nositi čak i kada su u dobrim odnosima. Jednom kada se partneri odluče za razvod, njihovi se odnosi mogu podijeliti u skupine prema tome koliko su prijateljski nastrojeni jedan prema drugome te koliko su spremni surađivati. Jedna takva podjela razlikuje četiri tipa odnosa poslije braka:

 • prljavi protivnici – rastavljeni roditelji su konfliktni i nesuradljivi u odgoju zajedničke djece;
 • srditi suradnici – rastavljeni roditelji su konfliktni, ali mogu donekle surađivati u odgoju zajedničke djece;
 • kooperativni kolege – rastavljeni roditelji nisu prijatelji u pravom smislu te riječi, ali uspješno surađuju po pitanju odgoja zajedničke djece;
 • pravi prijatelji – rastavljeni roditelji su u prijateljskom odnosu, poštuju jedno drugo i s lakoćom surađuju po pitanju odgoja zajedničke djece.

Otprilike trećina svih razvoda je konfliktna i obilježavaju ih svađe, međusobne optužbe i smanjena suradljivost vezana za odgoj djeteta. Ovaj je podatak zabrinjavajuć s obzirom na činjenicu da roditeljski konflikt, a ne razvod sam po sebi, dovodi do dugoročnih nepovoljnih posljedica po dijete, kao što su emocionalne i ponašajne teškoće. U situacijama kada su roditelji u konfliktu javljaju se različite prepreke i roditelji mogu iz vida izgubiti najbolje interese djeteta. Najvažnija potreba djeteta koja tada ostane zanemarena je potreba za drugim roditeljem. Dijete voli i ima potrebu za oba roditelja, bez obzira na to što oni nisu savršeni. Međutim, roditelji u konfliktu često šalju djetetu poruke da je drugi roditelj nesposoban ili da nije dobar i opterećuju ga detaljima koji ne doprinose djetetovoj dobrobiti (primjerice detaljima o plaćanju alimentacije). Tada dijete može postati zabrinuto da će svojom potrebom za drugim roditeljem povrijediti roditelja u čijoj je trenutno skrbi te može doći do toga da dijete odustane od svojih emocionalnih potreba i prikloni se potrebama roditelja. Osim što su djetetu potrebna oba roditelja i predvidljivost susreta s roditeljem s kojim ne živi, potreban mu je i što manji sukob roditelja, uz miran dogovor i suradnju oko pitanja vezanih za dijete. Stručnjaci koji rade s djecom rastavljenih roditelja kažu da, ako biste pitali dijete što najviše želi, vjerojatno bi mu prva želja bila da mu roditelji ostanu zajedno. Druga bi želja bila barem da se roditelji više ne svađaju.

 

Kako pristupiti djeci tijekom razvoda?

 • Bitno je pravovremeno razgovarati o razvodu – djeca su osjetljiva ne samo na ono što im izgovaramo riječima, već i na suptilne neverbalne znakove i promjene u ponašanju roditelja te vjerojatno osjećaju da nešto nije u redu. Nemojte od djeteta skrivati da se razvodite ili ga poticati da o tome ne misli ili ne razgovara.
 • Unaprijed pripremite što ćete reći i rječnikom prilagođenim dobi objasnite djetetu što će se dogoditi, ali bez detalja o sukobu ili ulaženja u razloge za rastavu braka.
 • Bilo bi dobro da odluku o razvodu djetetu predstave oba roditelja zajedno, kao zajedničku odluku između dvije odrasle osobe.
 • Naglasite djetetu da ga oboje jako volite i da bez obzira što se vi rastajete kao partneri ne postoji razvod između roditelja i djeteta.
 • Najvažnija poruka koju djetetu treba izreći i više puta je da ono nije krivo za razvod – ovo posebno vrijedi za djecu predškolskog uzrasta koja u toj dobi razmišljaju na egocentričan i konkretan način.
 • Objasnite djetetu promjene koje slijede, ali nastojte što je manje moguće mijenjati djetetov život.
 • Ohrabrite postavljanje pitanja, izražavanje emocija i razgovor.
 • Ostanite dosljedni u odgoju – ne popuštajte ucjenama i zadržite jasne granice ponašanja.
 • Nipošto nemojte tražiti dijete da bira strane ili pitati s kime želi živjeti – zapamtite da dijete voli oba roditelja i jednako ih treba i želi. Odluku o skrbništvu trebali bi sporazumno donijeti roditelji ili se ono eventualno utvrđuje sudskim postupkom.
 • Dodatne smjernice za komunikaciju s djetetom tijekom razvoda možete pronaći ovdje.

 

Naposljetku, kako bi mogla kao mama brinuti o djeci, važno je kao žena brinuti o sebi. Kako bi stres razvoda bio čim blaži, ostani povezana s drugim bliskim ljudima iz svoje okoline. Osim toga, možeš se uključiti u neku tebi dragu aktivnost koja te veseli ili opušta, kao što je tjelesna aktivnost, odlazak na masažu ili svakodnevna njega lica i tijela. Kako bi se nosila s neugodnim emocijama može ti pomoći vođenje dnevnika, ali i razne grupe podrške rastavljenim roditeljima. Konačno, odlazak na psihoterapiju ili psihološko savjetovanje može biti dobar način za lakši prolazak kroz početnu krivnju i nošenje sa stresom kojeg rastava braka donosi sa sobom.

Za bilo kakva dodatna pitanja na ovu temu, udruga kako si? stoji ti na raspolaganju na [email protected]. Otkrij više o kampanji #PrekrasnaIznutra koju je BIPA pokrenula s udrugom kako si?, a koja za cilj ima potaknuti te da se njeguješ, kako izvana, tako i iznutra.