Razdoblje godišnjih odmora u punom je jeku te se čak i tim kako si? priprema za njega. Planiramo djelomično obustaviti svoje djelovanje i rad našeg online savjetovališta u razdoblju od 1. do 31. kolovoza. Ako vam u tom razdoblju bude potrebna podrška, korisne kontakte možete pronaći ovdje.


 

Od godišnjeg odmora očekujemo razdoblje zaboravljanja na posao, mira, opuštanja i novih iskustava i neizmjerno mu se veselimo. I dok svi tipkamo posljednje upute, ispravke i obavijesti svojim kolegama, zapitamo se – odmori li nas godišnji odmor zaista? I ako ne, kako to promijeniti?

 

Važnost odmora

Iz perspektive psihologije rada, razdoblje odmora važan je zaposlenicima jer im pruža priliku za distanciranje i oporavak od stresa izazvanog poslom. Istraživanja pokazuju da se tijekom godišnjeg odmora događaju pozitivne promjene u raznim pokazateljima dobrobiti koji uključuju raspoloženje, razinu energije, zadovoljstvo, zdravstveni status i razinu napetosti1, kao i kvalitetu sna2 te simptome burnouta.3 Neka istraživanja pokazuju i da odmori u obliku rekreativnih putovanja dovode do rasta kognitivne fleksibilnosti, važne kognitivne karakteristike koja ljudima pomaže u izvršavanju složenih zadataka5, multitaskingu i pronalaženju novih, prilagodljivih rješenja za promjenjive zahtjeve na poslu.4

Iako istraživanja1,2,3 pokazuju da odmor dovodi do kratkoročnih pozitivnih ishoda na dobrobit osobe, odnosno navedeni pozitivni efekti brzo blijede po povratku na posao, samo razdoblje odmora i oporavka i dalje je važno. Teško je očekivati da će nekoliko tjedana odmora zaliječiti sve ostale mjesece stresa koji osjećamo zbog posla. Zbog toga, osim što je bitno odmoriti se, istraživanja nam govore da je bitno i kako se odmaramo. Čimbenici koji doprinose oporavku od posla jesu broj dana godišnjeg odmora i samo zadovoljstvo odmorom, kao i broj dana putovanja ili odmora na mjestu izvan vlastita doma te broj dana kojima osoba nije bila pod stresom.2

Sada kada znamo pozitivne ishode i čimbenike povezane s kvalitetnim odmorom, ostaje još samo jedno pitanje – kako to konkretno napraviti? Kako izbjeći stres prije, a umor nakon odmora?

 

Što napraviti prije, za vrijeme i nakon odmora?

Prije odmora pokušajte se osvrnuti na svoje protekle mjesece i postavite si pitanje što vam trenutno od odmora najviše treba i što biste htjeli doživjeti. Ponekad odmor može predstavljati aktivno istraživanje novih zemalja s obitelji, vikend izlet s prijateljima ili ležanje na plaži – i svaki je tip vrijedan i značajan jer ispunjava različite ljudske potrebe. Stoga, prije nego što odaberete način na koji ćete provesti svoj odmor, pokušajte se posvetiti sami sebi i provjeriti koliko vam vremena oporavka treba i što će vam to najvjerojatnije omogućiti. Ako ste premoreni i želite samo odmarati i ne razmišljati ni o čemu, možda će vam najbolje pasati provesti godišnji odmor na mjestu gdje se možete opustiti. Ako vam je dosadila dnevna rutina i osjećate da imate puno energije koju nemate na što potrošiti, možda će vam više odgovarati putovanje na neko novo mjesto ili planinarski izlet. Ako ne možete organizirati baš onaj tip odmora koji biste željeli, pokušajte prilagoditi dio odmora kako bi bio u skladu s potrebom koju ste prepoznali. Ne zaboravite postaviti realistična očekivanja od odmora na koji idete. Postavljanje nerealnih očekivanja može dovesti do osjećaja razočaranja ili tuge kada ih odmor ne ispuni.

Nakon što ste odabrali tip odmora na koji idete, pokušajte se što bolje pripremiti za njega: napravite popis stvari koje trebate rezervirati, ponijeti ili kupiti te napravite okviran plan aktivnosti po danu kako biste i to mogli što ranije organizirati. Iako su spontana iskustva posebna i draga mnogim ljudima, planiranje unaprijed može stvoriti strukturu i osjećaj kontrole te ukloniti dio stresa povezanog s konkretnim logističkim pitanjima vašeg putovanja. Takvo umanjivanje stresa i razvijanje iščekivanja putovanja može biti povezano s pozitivnijim ishodima odmora na vašu dobrobit.2,6 S druge strane, možda vam je potrebno upravo da nemate dnevni plan aktivnosti i da ste slobodni u svakom trenutku odlučiti što vam se radi – to je isto sasvim valjan način odmaranja. Kako biste osigurali zasluženo opuštanje, pokušajte prakticirati tehnike opuštanja prije odmora, a trudite se uključiti ih u svoju svakodnevicu i tijekom samog odmora.

Prije odmora važno je i razriješiti obaveze koje imate na svom radnom mjestu. Kako biste opuštenije otišli na zasluženi odmor i smanjili vjerojatnost da će vas kolege kontaktirati, pokušajte odabrati odmor u razdoblju smanjenog obujma posla te pripremite potrebne upute za kolege koje će preuzeti vaš posao. Osim toga, jasno iskomunicirajte kolegama što mogu očekivati od vas što se tiče dostupnosti, kontaktiranja i podrške bez obzira na to gdje se nalazili. Zapamtite: u redu je zauzeti se za sebe i postaviti granice koje će osigurati da se kvalitetno odmorite dok god su sve strane uključene i svjesne vaših namjera.

Za vrijeme odmora pokušajte se zaista odvojiti od posla i usmjeravajte se na to da budete u trenutku. Ako ste se odlučili na odmor izvan vlastita doma, potičemo vas da istražujete nove kulture, okuse i aktivnosti. Ako ste to ovaj put odlučili preskočiti, pokušajte istraživati nešto novo i u okolici svog doma te tako razbiti rutinu i steći nova iskustva. Ne morate otići u Indiju da biste isprobali indijsku kuhinju – internet je prepun recepata koje možete napraviti u vlastitoj kuhinji. Ipak, nemojte zaboraviti uključiti i aktivnosti opuštanja u svoj raspored – iako se ponekad mogu činiti kao gubljenje dragocjenog vremena, upravo su kvalitetan san i opuštanje važni čimbenici oporavka organizma, a povezani su i s dugotrajnijim pozitivnim efektima odmora3. Ukratko, ono što najviše potiče porast zdravlja i dobrobiti tijekom odmora jesu provođenje dijela vremena na pasivno opuštanje i uživanje u aktivnim dijelovima odmora7. Pri kraju godišnjeg odmora obratite posebnu pažnju na to da ritam spavanja što više približite uobičajenom i pokušajte unijeti više fiksnih aktivnosti u dan kako biste se postepeno pripremili na povratak na strukturirani radni dan.

 

Nakon odmora

Po povratku s odmora ostavite si barem još jedan neradni dan kako biste stigli obaviti sve aktivnosti koje nas najčešće čekaju po povratku s putovanja te kako biste se konačno pripremili na svoju uobičajenu rutinu. Savjet koji nam je posebno zapeo za oko povezan s krajem godišnjeg odmora jest da se na posao vratimo usred tjedna, primjerice u četvrtak – tako imamo samo dva radna dana pa ponovno vikend, što čini povratak na posao postepenim, a time i ugodnijim. Svoj posljednji dan odmora možda možete iskoristiti tako da se vratite u ustaljeni ritam spavanja ili vrstu prehrane u kojoj inače uživate, ali i tako da pokušate strukturirati svoj prvi radni dan ili tjedan te da definirate okvirne ciljeve koje želite postići u dolazećem razdoblju.

Što god procijenite da vam je najkorisnije tijekom, za vrijeme i nakon odmora – želimo vam puno sreće, opuštanja i otkrivanja novih, zanimljivih iskustava. Šaljemo vam morske pozdrave i čitamo se i tipkamo ponovno u rujnu, a do tada ćete možda pronaći barem dio onoga što vas zanima na našim društvenim mrežama Facebooku i Instagramu, kao i u drugim člancima koje smo objavili.

 


Literatura

1 de Bloom, J., Geurts, S. A., Taris, T. W., Sonnentag, S., de Weerth, C. i Kompier, M. A. (2010). Effects of vacation from work on health and well-being: Lots of fun, quickly gone. Work & Stress, 24(2), 196–216.

2 Strauss-Blasche, G., Ekmekcioglu, C. i Marktl, W. (2000). Does Vacation Enable Recuperation? Changes in Well-being Associated with Time Away from Work. Occupational Medicine, 50(3), 167–172.

3 Kühnel, J. i Sonnentag, S. (2010). How long do you benefit from vacation? A closer look at the fade-out of vacation effects. Journal of Organizational Behavior, 32(1), 125–143.

4 de Bloom, J., Ritter, S., Kühnel, J., Reinders, J. i Geurts, S. (2014). Vacation from work: A ‘ticket to creativity’? Tourism Management, 44, 164–171.

5 Ionescu, T. (2012). Exploring the nature of cognitive flexibility. New Ideas in Psychology, 30(2), 190–200.

6 Wei, X., Ma, E., Jiang, K. i We, L. (2019). Pre-travel anticipation as a catalyst of happiness – do demographics matter? Journal of Hospitality and Tourism Management, 40, 21–30.

7 de Bloom, J., Geurts, S. A., Sonnentag, S., Taris, T., de Weerth, C. i Kompier, M. A. (2011). How does a vacation from work affect employee health and well-being? Psychology & Health, 26(12), 1606–1622.