Mnogi od nas našli su se u situaciji da su baki ili djedu objašnjavali kako funkcionira televizor i kako se služiti daljinskim upravljačem. Iako većina to uzima zdravo za gotovo, mnogi imaju problema sa svladavanjem korištenja daljinskog. Gotovo sva današnja tehnologija napravljena je tako da korisniku djeluje intuitivno, kako bi se mogla koristiti bez teškoća i dodatnih edukacija. Međutim, ona je intuitivna samo ljudima koji su s tom vrstom tehnologije odrasli ili su bili jako mladi kada se ona proširila svijetom. Iako je koncept televizora isti kao i prije 50 godina, svaki se njegov dio od tada promijenio. Za osobe koje nisu vješte u korištenju televizora situaciju dodatno komplicira i promjena vrste signala, zbog čega mnogi moraju imati dodatni uređaj, što u priču dodaje još jedan daljinski. Stoga vam nudimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći u poučavanju starijih članova obitelji.

Najbitniji savjet koji vam možemo dati, neovisno o tome čemu podučavate starije, jest da zapišete sve što govorite. Napišite svaki korak koji radite što je jasnije moguće. Ako je potrebno, nacrtajte tipke daljinskog i obojajte ih. Tako će se osoba koju poučavate uvijek moći osloniti na upute koje ste joj ostavili i rjeđe će vas morati zvati za podsjetnike ili dodatna pojašnjenja.

 

Daljinski upravljač

Današnji daljinski upravljači često imaju puno opcija, dodatnih menija i pogodnosti, što rezultira mnogim tipkama koje mogu biti zbunjujuće. Kako biste spriječili da starije osobe slučajno koriste pogrešne tipke, učinkovito je prekriti ih ljepljivom trakom, a dostupnima ostaviti samo one tipke koje će se koristiti. Obično su to tipke za uključivanje/isključivanje televizora, promjenu glasnoće te mijenjanje programa. Slična verzija ovog rješenja je da zalijepite papir preko cijelog daljinskog i izrežete rupe samo za tipke koje su potrebne. Na papiru potom možete napisati što svaka od tipki radi tako da izbjegnete potrebu za uputama. Ako su za korištenje televizora potrebna dva daljinska upravljača, označite ih brojkama 1 i 2. Možete i koristiti lak za nokte ili marker da biste istaknuli pojedine tipke. Za maksimalnu realističnost fotokopirajte daljinski i napišite upute na fotokopiji. Korištenje fotokopije će vam olakšati i objašnjavanje telefonom u slučaju potrebe pa se stoga pobrinite da i vi imate jednu kako biste točno znali kako daljinski izgleda. Ukratko, pojednostavnite situaciju što je više moguće i označite sve što možete, bez obzira koliko se činilo jednostavnim ili logičnim – možda je logično vama, ali to ne znači nužno da je tako i za druge oko vas.

Primjer prilagođenog daljinskog upravljača.

Možete i kupiti daljinski upravljač prilagođen starijim osobama, s manjim brojem većih tipki, mogućnostima glasovnog upravljanja i brojnim drugim pogodnostima. Neki noviji televizori već imaju funkciju glasovne aktivacije i upravljanja. Time se izbjegava bilo kakvo pritiskanje tipki, ali susrećete se s novim problemima jer uvijek postoji mogućnost lošeg raspoznavanja glasa, što može biti frustrirajuće. Provjerite ima li televizor opciju prebacivanja jezika na hrvatski i objasnite osobi da mora govoriti razgovijetno.

 

Mentalna mapa

Način na koji televizor danas funkcionira znatno se razlikuje u odnosu na vrijeme kada su se starije generacije prvi put susrele s njim. Kad su se oni privikavali na televiziju i učili kako se služiti daljinskim, sve što se moglo gledati bilo je na nekoliko programa. U početku je osoba, da bi promijenila program, morala doći do televizora i pritisnuti tipku na njemu. Stoga je razumljivo da starije osobe imaju drugačiju mentalnu mapu funkcioniranja daljinskog i televizora nego mlađe generacije. Mentalna mapa odnosi se na način na koji osoba povezuje i organizira informacije vezane za neko područje života. Njihovo shvaćanje važnosti prijemnika signala i sličnih dijelova sustava nije isto i često im pridaju manju važnost. Način na koji su „mapirali“ cjelokupni sustav (i televizor i daljinski) vjerojatno nije kompatibilan s načinom na koji su moderni sustavi osmišljeni. Imajući ovo na umu, pokušajte sustav maksimalno prilagoditi njima. Pitajte ih što misle kako  to funkcionira, koji položaj ili koje tipke su im najprirodnije i slično. I najvažnije od svega – budite strpljivi.

 

Ako imate svojih ideja ili dodatnih savjeta, ili ako vam je potrebna podrška, slobodno nam se javite na [email protected].