Starije generacije ponekad mogu imati problema sa shvaćanjem i uporabom moderne tehnologije. U nekim se slučajevima može dogoditi da u potpunosti odbijaju imati bilo kakav doticaj s računalima, mobitelima i drugim elektroničkim napravama jer imaju dojam da njima to ne treba ili ih ne zanima. Neprestane promjene i napredak tehnologije mogu biti teški za praćenje, pa čak i djelovati zastrašujuće. Međutim, uz malo pripreme i organiziranosti te nekoliko savjeta možete starijim osobama približiti sve blagodati današnje tehnologije koja im može dodatno obogatiti život. U ovom smo članku sakupili nekoliko savjeta koji bi vam mogli olakšati da starijim članovima obitelji objasnite kako koristiti mobitel.

 

Kako odabrati odgovarajući uređaj?

Odabir prikladnog uređaja može vam olakšati sve kasnije korake. Današnji mobiteli dolaze u svim oblicima i veličinama: od najjednostavnijih mobitela s tipkama do pametnih telefona. U prodaji su i mobiteli dizajnirani specifično za stariju populaciju, s velikim tipkama i ekranom te povećanom glasnoćom i tipkom za hitne slučajeve. Zajednički procijenite razinu složenosti mobitela s kojom se vaš stariji član obitelji može snaći. Razmislite o tome za što će osoba taj mobitel koristiti – pozivi, poruke, videopozivi, fotografiranje, korištenje navigacije, provjeravanje vremenske prognoze, pristup internetu, praćenje zdravlja putem aplikacija… Sukladno procjeni odaberite jedan od dostupnih modela:

  • Klasični mobiteli s tipkama. Najbolji izbor ako je osoba kojoj objašnjavate potpuni početnik. U slučaju da osoba treba mobitel samo za pozive (i poruke), ovakav mobitel ima sve što treba, a vrlo je pristupačan za osobe koje nisu pretjerano spretne te za osobe s artritisom.
  • Klizni i preklopni mobiteli. Najbolji izbor za osobe koje mobitel koriste isključivo za pozive. Prilikom javljanja, otključavanja i zaključavanja mobitela nije potrebno pritisnuti nijednu tipku. Ovi mobiteli smanjuju mogućnost pogreške prilikom korištenja na najmanju moguću mjeru.
  • Pametni telefoni. Ovaj tip mobitela znatno je kompliciraniji za korištenje, ali istovremeno pruža i puno više mogućnosti. Ovo bi mogao biti dobar izbor ako je osoba vještija s tehnologijom i pokazuje velik interes za učenjem. U slučaju da je osoba neodlučna, navedite joj sve pogodnosti koje pametni telefoni donose: može fotografirati pa zatim gledati i uređivati slike, razgovarati s bližnjima putem video poziva, čitati vijesti, igrati igre, kupovati i još mnogo toga. Prije nego što se odlučite za ovaj tip mobitela, provjerite hoće li se osoba osjećati ugodno koristeći mobitel bez tipki

Razmislite i o tome ima li osoba neke specifične potrebe te kako joj možete prilagoditi odabrani uređaj:

  • Kamera. Za osobe koje vole fotografirati pripazite da imaju i kvalitetniju kameru na telefonu. Takve se kamere obično nalaze na pametnim telefonima pa je kod izbora uređaja bitno uskladiti i druge čimbenike.
  • Glasnoća. Ako vaš stariji član obitelji ima problema sa sluhom, tražite mobitel s većom glasnoćom. Postoje mobiteli koji su napravljeni specifično za osobe slabijeg sluha, pa čak i oni koji su kompatibilni sa slušnim aparatima.
  • Tipka za opasnost. Neki telefoni koji su specifično dizajnirani za starije osobe imaju tipku koja, kad je se pritisne, automatski nazove unaprijed spremljeni broj. Ovo može biti korisno ako se starija osoba nađe u opasnosti i nije u mogućnosti uspostaviti poziv na uobičajen način, primjerice ako ima hitnu zdravstvenu situaciju ili ako padne i ne može ustati.
  • Brzo biranje. Kako biste joj olakšali korištenje mobitela, najčešće brojeve koje osoba koristi možete staviti na brzo biranje kako bi mogla uspostaviti poziv jednim pritiskom tipke. Važno je u tom slučaju zapisati koje su tipke uparene s kojim kontaktima.

Kada odaberete uređaj, razmislite o tome koliko će često osoba koristiti mobitel i koje su joj opcije potrebne. Hoće li puno razgovarati, slati SMS poruke, koristiti internet, hoće li zvati taksi… Pronađite prikladnu tarifnu opciju:

  • Bonovi. Ako će osoba koristiti mobitel povremeno, samo za pozive i poruke, opcija s bonovima mogla bi biti isplativija. U njoj najčešće ne postoji ugovorna obveza i osoba može puno manje potrošiti. Međutim, ako osoba nije vješta s tipkama i upisivanjem u mobitel, obnavljanje bona moglo bi predstavljati problem. Mnogi operateri nude opciju da s vlastitog pretplatnog računa nadoplatite tuđi bon čija se vrijednost ubraja u vaš mjesečni trošak, što može biti jednostavnija opcija.
  • Pretplata. S pretplatom se rješavate brige o tome hoće li se potrošiti sav novac s računa i hoće li osoba znati obnoviti bon. Račun se jednostavno plati jednom mjesečno, kao i drugi računi. U pretplatničkim paketima obično se dobiju i brojne pogodnosti poput znatno većeg broja minuta, poruka i internetskog prometa, što se može pokazati korisnim ako osoba voli puno telefonirati ili često koristi internet. Naravno, ovi su paketi najčešće skuplji.

 

Kako pristupiti poučavanju?

Uvođenje mobitela u živote starijih članova obitelji ne bi smjelo biti preplavljujuće. Potrudite se učiniti proces što jednostavnijim i jasnijim. Izbjegavajte korištenje stručnih izraza i komplicirane terminologije s kojom osoba nije upoznata. Idite korak po korak i objašnjavajte joj jednu po jednu funkciju te nemojte nastavljati dok je nije u potpunosti svladala. Krenite s osnovnim funkcijama kao što su uključivanje, podešavanje glasnoće, pozivi i slično. U slučaju da se odlučite za pametni telefon, nemojte ga zatrpati aplikacijama. Barem na početku svedite količinu aplikacija na minimum te postupno uvodite i objašnjavajte nove. Tako ćete sebi olakšati posao, a osobi koja uči dati osjećaj većeg postignuća.

Budite strpljivi. Učenje nove vještine nije uvijek lako, neovisno o tome koliko godina imate. Za osobe koje su uspostavile određenu rutinu i naviknule su na neke starije oblike tehnologije, učenje nove vještine zahtijeva vrijeme i energiju. Na vama je da u ovoj situaciji pokažete beskrajno strpljenje te da osobi dajete pohvale za trud i napredak. Nešto što je vama toliko poznato da je gotovo automatizirano. vašoj bliskoj starijoj osobi može se činiti nedostižno kompliciranim. Imajte razumijevanja za činjenicu da ona možda uči od nule.

Možda najvažniji savjet koji vam možemo dati je da zapisujete sve što govorite i radite. Ako je potrebno, nacrtajte svaku tipku i sve opišite do u najsitnije detalje. Tako će osoba imati podsjetnik i objašnjenje koje može pročitati kada bude samostalno koristila uređaj.

 

Mobiteli u živote starijih osoba dodaju određenu dozu sigurnosti i samostalnosti, a omogućavaju im i veću povezanost s članovima obitelji i prijateljima. Također mogu olakšati neke prepreke koje starenje nosi putem postavljanja podsjetnika, aplikacija za praćenje zdravlja i slično. Zato vrijedi starijim članovima obitelji ponuditi da im nabavite mobitel i objasnite kako on funkcionira.

Ako imate svojih ideja ili dodatnih savjeta, ili ako vam je potrebna podrška, slobodno nam se javite na [email protected].