Ova je godina započela kao i svaka druga. S novim željama, planovima i ponekom novogodišnjom odlukom. Osim toga, ušli smo i u novo desetljeće, što je zvučalo motivirajuće i obećavajuće. No zadesila nas je situacija koju nismo mogli niti predvidjeti niti kontrolirati. Promijenila nam se svakodnevica, a s njom planovi i događanja. Rođendani su proslavljeni u karanteni, putovanja su otkazana, maturalne večeri odgođene, ne može se održati norijada, kao ni vjenčanja…

 

Vjerojatno ste tijekom ove pandemije barem na trenutak pomislili Zašto se ovo događa baš meni? Zašto baš u moje doba? Možda se osjećate ljutito, tužno, razočarano ili bespomoćno, a možda vam je i svejedno. Okolina nas u ovakvim situacijama najčešće pokušava utješiti izjavama poput Nemoj biti tužan/na ili Važno je da si živ/a i zdrav/a. Takve rečenice proizlaze iz dobre namjere, ali zbog njih možemo steći dojam da je ono što osjećamo neispravno ili pretjerano.

Ono što se zapravo događa u situaciji kada se odgodi maturalna večer ili vjenčanje nazivamo apstraktnim gubitkom. Općenito, gubici se mogu odnositi na gubitak osobe (zbog smrti ili prekida odnosa), gubitak kućnog ljubimca, posla, kuće, zdravlja, samopouzdanja… Apstraktni gubitak odnosi se na gubitak neopipljivih stvari, a može djelovati na nas poput bilo kojeg drugog gubitka. Stoga je prirodno da se nakon njega javi proces tugovanja. Tijekom tog razdoblja pokušavamo sami sa sobom uskladiti ono što znamo (Neću imati norijadu) s onime što osjećamo (To nije pravedno). Svatko doživljava gubitak na svoj način, zbog čega je moguće da će se dvije osobe koje su doživjele isti gubitak osjećati drugačije. Gubitke kao što je odgađanje norijade okolina ponekad ne smatra dovoljno važnima da bi ponudila podršku, ali sasvim je uobičajeno osjećati se tužno, ljuto i/ili razočarano kada doživimo apstraktni gubitak jer, što god da nam je oduzeto, radi se o iskustvu koje smo htjeli proživjeti i na koje smo računali. Događaji koji su ujedno i rituali mogu imati značajnu ulogu u doživljaju prolaska vremena i ako ih propustimo, možemo se osjećati pomalo dezorijentirano.

Koliko su događaji poput maturalnih večeri važni pokazuje i primjer norveškog ministra obrazovanja koji se nedavno pismom obratio mladima i poručio im: Stavili ste svoj život na čekanje da biste sačuvali tuđi, hvala vam! Poručio im je da je svjestan svih stresova, strahova, nedoumica i odricanja s kojima su se suočili tijekom koronakrize. Mnogi ovakvi gubici sa sobom su povukli i oduzimanje vremena s dragim ljudima, što može dovesti do osjećaja usamljenosti. Može biti stresno živjeti u neizvjesnosti i neprestano pratiti kako nove mjere utječu na naše planove ili planirati događaje iznova. Mnogi su se tijekom pandemije suočili i s gubitkom osjećaja sigurnosti ili vjere u bolju budućnost, što je očekivano i ne treba se zanemarivati. Podijelite svoje osjećaje sa svojim bližnjima. Ako osjećate da ste pod stresom, možete se okušati u tehnikama opuštanja poput meditacije ili u pisanju dnevnika.

Mnogi se apstraktni gubici mogu nadomjestiti prilagođavanjem trenutnim uvjetima, ali mnogi su nenadomjestivi. U tugovanju za njima okružite se bliskim ljudima i pokušajte se baviti drugim aktivnostima u kojima uživate. Ne možete vratiti izgubljeno, ali možete se usmjeriti na stvari koje su pod vašom kontrolom. Iskoristite ovo razdoblje za stvaranje novih uspomena. Bolja vremena dolaze, ali to ne znači da trebamo sjediti i čekati da dođu. Slijedi nekoliko prijedloga kako otkazane ili odgođene događaje možete prilagoditi trenutnim uvjetima:

  • S razredom organizirajte online maturalnu večer ili norijadu: obucite haljine ili odijela, napravite svečanu frizuru, pripremite si piće ili večeru, odaberite razrednog DJ-a koji će birati glazbu. Napravite natječaj za najbolju majicu za norijadu (nacrtanu na papiru, digitalnu ili ispisanu na staroj majici). Zajednički gledajte fotografije s razrednih izleta. Neka svatko izdvoji svoju najdražu ili najsmješniju uspomenu iz srednje škole.
  • Napravite virtualno putovanje po državi koju ste planirali posjetiti. Otkrijte njezine manje poznate znamenitosti i skrivene ulice, naučite nekoliko riječi jezika kojim se u toj državi govori, istražite lokalnu glazbu. Saznajte koja su tipična jela iz te države i pokušajte ih sami pripraviti. Napišite detaljan itinerer za putovanje.
  • Sami si priredite koncert omiljenog benda. Istražite setliste s nedavnih koncerata, improvizirajte osvjetljenje i pustite glazbu. Nabavite velike plastične čaše poput onih koje se koriste na koncertima.

 

Na kraju, sagledajmo ovo razdoblje iz druge perspektive. Jeste li ikada očekivali da ćete krštenje bratića pratiti putem videopoziva? Ili da ćete u svečanoj haljini i štiklama sjediti u dnevnoj sobi umjesto na maturalnoj večeri? Činjenica da smo mnoge događaje proveli na neuobičajen način i u ovim neobičnim uvjetima učinila ih je dodatno pamtljivima. Na neki je način pandemija učinila mnoge važne događaje nezaboravnima – nitko do sada nije imao online norijadu, a rijetki su bakama i djedovima čestitali rođendane putem videopoziva. Vjerujemo da će nespretnosti u korištenju tehnologije donijeti mnoštvo dodatnih prilika za smiješne nezgode kojih ćete se dugo sjećati. Pokušajte to sagledati kao jedinstveno iskustvo.

Ako poznajete nekoga tko je doživio apstraktni gubitak, pružite im podršku i razumijevanje te nemojte omalovažavati njihov gubitak. Za podršku nam se uvijek možete obratiti na [email protected].