Preko noći smo školske i fakultetske klupe zamijenili online učionicama. Iako su naši kućni stolci možda malo udobniji, još uvijek postoji niz izazova s kojima se moramo suočiti u svijetu učenja na daljinu. Tijekom zadnjih nekoliko tjedana brojni se učenici i studenti suočavaju s teškoćama povezanim s time gdje početi i kako se motivirati na učenje. Poučavanje i učenje od kuće velika je promjena, kako za učenike tako i za nastavnike, a prilagodba na trenutne uvjete još uvijek traje i svi se nekako snalazimo. Ovakav način učenja zahtijeva veći stupanj samokontrole, unutarnje motivacije i vještine organizacije vremena, zbog čega vam donosimo nekoliko savjeta za efikasno učenje na daljinu:

 • Isplanirajte svoje vrijeme. Kod učenja na daljinu imamo mogućnost organizirati vlastito vrijeme za učenje i izvršavanje svojih obaveza. Postoje rasporedi kada trebate biti prisutni na online nastavi, ali u usporedbi s tradicionalnom nastavom imate više slobodnog izbora kada i kako učiti. Neki su od vas možda jedva dočekali ovu vrstu slobode: Učim kad hoću, koliko hoću i ako hoću! No, nakon nekog vremena postaje jasno da ipak trebate nekako organizirati vrijeme kako biste uspješno izvršili svoje obaveze. Kako bi vam to bilo lakše, pokušajte napraviti dnevni, tjedni i/ili mjesečni kalendar učenja: u njemu zabilježite datume svih provjera znanja, rokove za predaju zadaća i seminara, raspored nastave, ali i druge važne informacije poput rođendana i dogovora za druženje. Za svaki predmet napravite popis cjelina za učenje i zadataka koje trebate napraviti te ih rasporedite u plan učenja. Podijelite gradivo u manje, smislene cjeline i pokušajte procijeniti koliko će vam vremena pojedina cjelina oduzeti. U planiranju vam mogu pomoći različite aplikacije za organiziranje vremena za učenje (npr. Pomodoro, FLIP, Study Bunny).
 • Postavite si ciljeve. Ciljevi su obećanja samome sebi o onome što želite postići. Ako si postavite ciljeve i držite ih se, vjerojatnije ćete ostati motivirani i postići uspjeh u učenju. Započnite s odlukom što želite postići, a zatim zapišite svoje ciljeve – to ih čini stvarnijima i pomaže vam da se obvežete na njih. Možete formirati dnevne, tjedne i mjesečne ciljeve te ih uključiti u svoj plan učenja. Možete ih i izložiti na neko vidljivo mjesto kako bi vam služili kao podsjetnici u trenucima kada vam padne motivacija. Uspješno izvršavanje ciljeva podiže osjećaj samoefikasnosti i pomaže u održavanju motivacije, zbog čega je važno formirati ciljeve koje možete uspješno izvršiti. U tome vam mogu pomoći tzv. MUDRO ciljevi (engl. SMART goals), koji su formirani tako da budu izazovni, ali ostvarivi. Kako biste cilj postavili MUDRO, on treba biti:
  1. Mjerljiv: Možete li procijeniti svoj napredak?
   • X: Bit ću uspješan student.
   • ✓: Dat ću svaku godinu u roku. ili Imat ću prosjek ocjena viši od 4,0.
  2. Uvremenjen: Koji je rok za ostvarivanje vašeg cilja?
   • X: Napisat ću seminarski rad.
   • ✓: Napisat ću seminarski rad do iduće nedjelje.
  3. Dostižan: Je li taj cilj trenutno unutar vašeg dosega?
   • X: (ako je lipanj) Popravit ću prosjek ocjena s 3,0 na 4,5 do kraja ove akademske godine.
   • ✓: (ako je studeni) Popravit ću prosjek ocjena s 4,1 na 4,5 do kraja polugodišta.
  4. Relevantan: Je li vaš cilj relevantan za ono čemu trenutno težite?
   • X: (ako se bliže ispitni rokovi) Upisat ću intenzivne tečajeve dva nova strana jezika.
   • ✓: (ako je akademska godina tek započela) Upisat ću tečaj uspješne organizacije vremena.
  5. Određen: Znate li točno što sve taj cilj uključuje?
   • X: Do ljeta ću naučiti njemački.
   • ✓: Do ljeta ću položiti B2 razinu njemačkog jezika tako što ću upisati tečaj njemačkog, tijekom praznika pročitati dva romana na njemačkom i jednom mjesečno razgovarati s prijateljem iz Berlina.
 • Razmislite o tome koji vam stil učenja više odgovara. Način na koji profesori održavaju predavanja nije pod vašom kontrolom, ali materijal za učenje uvijek možete prilagoditi sebi i kombinirati različite tehnike učenja. Neki preferiraju učenje kroz slike i grafičke prikaze, dok drugi više zapamte kad slušaju predavanja. Neki bolje usvoje gradivo kad čitaju iz udžbenika i zapisuju bilješke, a drugima najbolje leži učenje kroz praktične zadatke. Mnogima odgovara učiti u društvu i imati grupu kolega na koje se mogu osloniti prilikom ponavljanja gradiva – možete napraviti male grupe za učenje (i podršku) pa se npr. jednom tjedno naći i međusobno si prepričati gradivo koje ste učili tijekom tjedna ili si ispitati znanje. Ovakve metode ponavljanja, koje uključuju objašnjavanje i prepričavanje gradiva, mnogima su iznimno učinkovite. Iskoristite priliku za učenje iz više izvora – uz obveznu nastavu možete pratiti i razne obrazovne kanale na internetu (npr. Khan Academy, CrashCourse, minutephysics).
 • Pronađite svoje vrijeme i mjesto za učenje. Razmislite o tome kada ste najproduktivniji tijekom dana: je li to jutro, sredina dana ili ste možda noćna ptica? Planirajte svoje vrijeme tako da učite u doba kada se najbolje koncentrirate. Pokušajte pronaći lokaciju za učenje na kojoj ima više svjetlosti i manje ukućana. Iako može biti primamljivo, izbjegavajte učenje u krevetu i u pidžami jer je bitno da mjesto za učenje koristite pretežno za učenje. Vrlo je važno odvojiti vrijeme i mjesto za učenje od vremena i mjesta za odmaranje i spavanje. Kada učite u krevetu, mogu se dogoditi dvije stvari: može vam se spavati kad počnete učiti jer vas krevet asocira na spavanje, a može se dogoditi i da vam bude teško zaspati kada dođe vrijeme za spavanje jer ste krevet asocirali uz učenje.
 • Nagradite se. Kako biste održali motivaciju za rad, ne zaboravite se nagraditi za dobro obavljen posao. Nakon naučene cjeline, pisanja zadaće ili ponavljanja gradiva odredite si vrijeme za pauzu – epizoda najdraže serije bit će slađa nakon što prekrižite izvršenu obvezu i zadovoljni ste postignutim ciljem. Ako zapnete, sjetite se svojih prošlih uspjeha i svih zadataka koje ste dobro obavili. Prisjetite se tehnika koje ste tada koristili i uputite si nekoliko lijepih i optimističnih riječi.

 

U procesu učenja važno je paziti na sebe – tjelesna aktivnost, kvalitetna prehrana i dobar san važni su za uspješno učenje i održavanje koncentracije. U trenucima kada vam neko novo gradivo bude teško i ne možete ga iz prve razumjeti, pokušajte ne biti strogi prema sebi. Kada vam se jave negativne misli, recite si stop, napravite kratku pauzu i nekoliko puta duboko udahnite. Ako imate poteškoća s nekim dijelom gradiva, obratite se kolegama i profesorima – oni su tu da vam pomognu. Istovremeno, imajte razumijevanja i za svoje nastavnike. Njima je ovo također velika promjena, a vjerojatno se u tehničkim rješenjima snalaze slabije od vas i čine to najbolje što mogu. Prirodno je da vas frustrira ako vam nastavnici postavljaju neobične zahtjeve, ali pokušajte se ne ljutiti na njih. Rade najbolje što znaju i iz dobre namjere, a prilagodba na online nastavu im je izazovna kao i vama. Ako se ne snalazite u učenju na daljinu i osjećate potrebu za podrškom, slobodno nam se javite na [email protected] – tu smo za vas.

Više o ovoj temi možete čuti u našem podcastu u suradnji s portalom srednja.hrKako se motivirati na učenje?