U danima karantene, izolacije i neizvjesnog sutra važno je imati na umu da nam obitelj može biti izvor podrške i osjećaja zajedništva. Zbog tempa današnjeg načina života obiteljska druženja često pate zbog posla, škole, treninga ili drugih obaveza. Koliko vam se puta dogodilo da niste stigli vidjeti obitelj jer ste u različito doba dana morali biti izvan kuće? Pokušajte na lockdown gledati ne kao na prisilu, nego kao na priliku da se zbližite s obitelji i otkrijete zajedničke interese. U doba kada nam se čini da nam je puno toga oduzeto, vrijeme za obitelj ipak nam je darovano – iskoristite ga.

  • Odredite vrijeme u danu koje će biti određeno za obiteljska druženja. Ugodna i zabavna druženja mogu vam skrenuti misli s teških tema te podići razinu ugodnih interakcija i dobre obiteljske atmosfere. Svaka je obitelj jedinstvena i stoga svi članovi mogu zajednički dogovoriti kakve će aktivnosti zajedno raditi. Obrišite prašinu s društvenih igara na koje ste zaboravili, vratite se na klasike kao što je „grad-država“ ili na internetu potražite ideje za neke potpuno nove društvene igre. Imajte likovnu radionicu, pokušajte pisati  kratke priče ili pjesme, organizirajte karaoke večer, kartaški turnir ili slično. Započnite zajedno gledati neku seriju ili neka svakog tjedna drugi ukućan bira film koji ćete pogledati.
  • Budite kreativni. Tijekom lockdowna dani mogu početi nalikovati jedni na druge i stoga je važno pronaći načine kako razbiti monotoniju. To možete učiniti tako da, primjerice, organizirate formalnu večeru uz klasičnu glazbu i svijeće za koju će se svi članovi obitelji obući u svečanu odjeću. Uključite malu djecu u obavljanje kućanskih poslova – neka mijese tijesto ili vam dodaju odjeću za sušenje iz košare. S malo starijom djecom možete imati druženja inspirirana emisijom „Večera za 5“, gdje će svaki dan ručak spremiti drugi član obitelji, pa na kraju odaberite pobjednika. Pokušajte si omogućiti
  • Razgovarajte s obitelji, ali ne o koronavirusu. Pitajte roditelje o tome kako su se upoznali, kakvi su bili kad su bili vaših godina, kako im je na poslu, kakvi su im kolege. Pitajte djecu detaljnije o njihovim interesima, snovima i željama, o ljudima s kojima se druže. Pokazivanjem iskrenog interesa jedni za druge možete osnažiti svoj odnos. Umjesto traženja vijesti o broju oboljelih, potražite teme za razgovor i ideje za druženje.

 

Što ako živim u disfunkcionalnoj obitelji?

Kućanstva u kojima dolazi do zlostavljanja ili zanemarivanja mogu biti dodatno nesigurna u razdoblju lockdowna, a takvo okruženje može izazvati različite neugodne emocije i osjećaj bespomoćnosti. Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan. Ako doživljavate obiteljsko zlostavljanje, voljeli bismo istaknuti da ne morate kroz to prolaziti sami i da pomoć postoji. Možete nazvati telefonsku liniju Hrabrog telefona za djecu na broj 116 111 ili za roditelje na broj 0800 0800 (radnim danom 9-20h). Možete im se javiti i putem e-maila na [email protected] ili putem chata na njihovoj web stranici (radnim danom 15-19h). Nama se za podršku možete javiti na [email protected].

 

Više o ovoj temi možete čuti u našem podcastu u suradnji s portalom srednja.hr: Kako preživjeti obitelj u doba korone?