„It’s not that common, it doesn’t happen to every guy and IT IS A BIG DEAL!“ – Rachel Green iz serije Prijatelji, tijekom prekida s dečkom

 

Gotovo svim ljudima važno je imati partnerski odnos u kojemu je seks zadovoljavajući, a teškoće u seksualnom životu mogu nepovoljno utjecati na njihovu opću dobrobit te psihičko zdravlje.1 Nažalost, seksualne disfunkcije kod muškaraca često su predmet ismijavanja u popularnim televizijskim serijama i filmovima. Scene u većini slučajeva impliciraju kako bi se muškarci trebali sramiti ako u situacijama koje uključuju seks njihova izvedba nije adekvatna, a njihove partnerice najčešće o problemima u spavaćoj sobi pričaju prijateljicama i na kraju zaključe da je problem u muškarcu. Ovakvo posramljivanje seksualne izvedbe muškaraca u medijima nerijetko proizlazi iz neznanja, a kod muškaraca može izazvati neugodne osjećaje i učiti ih da seksualne disfunkcije nisu uobičajene.

Seksualna disfunkcija definira se kao poremećaj ili neadekvatnost u uobičajenom ciklusu seksualnog odgovora. Poremećaj se može javiti u seksualnoj želji, uzbuđenju ili kod ejakulacije i orgazma.1 Svi problemi imaju tri zajednička elementa: javlja se neki oblik teškoće, muškarac ima osjećaj niske samoefikasnosti te dolazi do negativnih posljedica za muškarca i partnera ili partnericu.1 Ipak, teškoće u seksualnom odnosu nisu onoliko rijetke koliko nam se ponekad čini, a u ovom vam članku donosimo prikaz najčešćih seksualnih disfunkcija kod muškaraca.

 

Erektilna disfunkcija (erektilni poremećaj)

Sasvim je prirodno da muškarac ponekad tijekom odnosa ne može postići ili održati erekciju. Seksualno uzbuđenje nije konstantno, a fiziološki procesi koji dovode do erekcije ovise o brojnim drugim čimbenicima osim seksualne želje i uzbuđenja. Umor, nedostatak direktne stimulacije ili nervoza samo su neki od mogućih razloga koji mogu dovesti do toga da erekcija izostaje unatoč tome što muškarac želi imati seksualni odnos. Isto kao što se erekcija ponekad pojavi spontano, bez da je muškarac seksualno uzbuđen, ona može i spontano nestati iako je muškarac uzbuđen. Tek ako erekcija izostaje često i ako kod osobe vodi do snažne patnje ili teškoća u bliskim odnosima, možemo reći da se radi o erektilnoj disfunkciji. Mogli biste se pitati što to znači često – prema službenim kriterijima, erektilna se disfunkcija dijagnosticira ako muškarac u barem 75% slučajeva ne može postići ili održati erekciju ili ona nije dovoljno čvrsta za seksualnu aktivnost. Za dijagnozu je također važno da problem traje duže od 6 mjeseci te da nije posljedica značajnih životnih promjena ili izloženosti stresu, korištenja lijekova ili zdravstvenog stanja. S dobi se čestina ovog poremećaja povećava, odnosno veća je šansa da će se dogoditi kod starijih muškaraca.

Erektilna disfunkcija može biti posljedica psihičkih ili tjelesnih čimbenika, a uzrok je važno odrediti zbog različitog liječenja poremećaja. Ako muškarac ima jutarnje erekcije, nema problem prilikom masturbacije, problem s erekcijom ima samo s nekim partnerima/icama i ima spontane erekcije tijekom dana – problem je vjerojatno uzrokovan psihički, što bi značilo da se uzrok problema nalazi u obrascu razmišljanja, stavova i/ili uvjerenja. Ako pak nema jutarnje erekcije, problem se javlja i u masturbaciji te uz svakog partnera/icu i nema spontanih erekcija – problem je vjerojatno tjelesne prirode, odnosno do problema vjerojatno dolazi zbog bolesti ili nekog organskog oštećenja.

Ovisno o uzroku erektilne disfunkcije, ona se može liječiti na različite načine. Načini liječenja bez korištenja lijekova uključuju promjenu stila života, primjerice vježbanje, prestanak pušenja i liječenje drugih bolesti koje mogu utjecati na erekciju, poput problema s krvnim tlakom. Najpoznatiji način liječenja vjerojatno je farmakoterapija, odnosno korištenje lijekova poput Viagre. Važno je napomenuti kako lijekovi nisu trenutačno rješenje: često ne djeluju kod prve primjene, već ih treba uzeti više puta kako bi počeli djelovati, a ako problem leži u manjku seksualne želje moguće je da će erekcija izostati i uz korištenje lijekova. Ako je problem psihičke prirode, za liječenje se preporuča individualna ili psihoterapija u paru. Individualna psihoterapija osobi pomaže da razumije vlastite osjećaje i razmišljanja povezana sa seksualnom aktivnošću, dok kroz terapiju u paru partneri mogu poraditi na intimnosti i svom odnosu općenito. Važno je prepoznati da problem postoji, ali i da se može riješiti i da se u seksualnim aktivnostima i dalje može uživati. Uostalom, postoje brojni oblici seksa za koje erekcija nije potrebna.

 

Prijevremena ejakulacija

Prijevremenom ejakulacijom smatra se ejakulacija koja se događa unutar jedne minute od početka peneteracije i prije nego što muškarac to želi. Kako bi se dijagnosticirao, problem se treba javljati tijekom najmanje šest mjeseci te u najmanje 75% seksualne aktivnosti. Brzo postizanje orgazma može jednostavno biti posljedica uzbuđenja, privlačnosti ili velikog užitka u odnosu i ono nije loše samo po sebi, ali ako se događa često, prirodno je da kod muškarca i/ili partnera/ice može izazvati osjećaje frustracije, srama ili nezadovoljstva. Prijevremena ejakulacija najčešći je seksualni poremećaj kod muškaraca, no unatoč tome najčešći je razlog javljanja zbog seksualnih smetnji erektilna disfunkcija.

Kod prijevremene ejakulacije može pomoći masturbacija prije odnosa, posebni položaji kod odnosa koji smanjuju stimulaciju ili posebni kondomi koji sadrže lokalni anestetik i smanjuju osjet. Također, mogu se koristiti bihevioralne tehnike kao što je tehnika „stani-kreni“ koja se usmjerava na uživanje. Muškarac tijekom masturbiranja treba pratiti svoje uzbuđenje, a u trenutku kada osjeti da je uzbuđenje na vrhuncu, zaustaviti se i pričekati da se čvrstoća erekcije smanji. Ovom tehnikom uvježbava se kontrola nad uzbuđenjem i ejakulacijom, a kada je jednom uvježbana, primjenjuje se u odnosu s partnerom/icom. Po potrebi može se koristiti i lijek, a prije korištenja važno je posavjetovati se s liječnikom.

Prijevremena ejakulacija kod muškarca može dovesti do osjećaja srama i neadekvatnosti, ponekad toliko jakih da počne izbjegavati seksualne odnose. Ejakulacija ne označava nužno kraj seksualnog odnosa: postoje brojni načini na koje muškarac može zadovoljiti partnera/icu bez ponovnog postizanja erekcije i takav odnos može biti zadovoljavajuć za obje strane. Ipak, ako vam prijevremena ejakulacija stvara probleme u funkcioniranju, potražite pomoć kod svog liječnika koji vas može uputiti na daljnje korake.

 

Odgođena ejakulacija

Kako bi se dijagnosticirao suprotan problem, ejakulacija treba izostati ili biti odgođena u preko 75% slučajeva seksualne aktivnosti s partnerom/icom. Kriteriji za dijagnozu su i da problem traje minimalno 6 mjeseci, značajna patnja kod osobe te da problem nije posljedica psihičke bolesti, narušenog odnosa, stresa ili korištenja lijekova. Ova se teškoća javlja kod čak 15–30% starijih muškaraca, no oni uglavnom ne traže pomoć. Kod dijagnostike važno je utvrditi koliko je vremena potrebno da se dogodi ejakulacija, postoji li orgazam i javlja li se retrogradna ejakulacija. Retrogradna ejakulacija odnosi se na nemogućnost izbacivanja ejakulata kroz uretru, već on završava u mokraćnom mjehuru. Tada dolazi do tzv. suhog orgazma: muškarac ne izbacuje ejakulat, no i dalje osjeća zadovoljstvo.

Odgođena ejakulacija može se liječiti psihoseksualnom terapijom, korištenjem seksualnih igračaka, farmakoterapijom te vibro- ili elektrostimulacijom. Ona može biti odlična prilika da začinite svoj seksualni život (iako ne morate čekati pojavu neke od disfunkcija da biste to napravili).

 

Poteškoće pri postizanju ili održavanju erekcije, odgođena i prijevremena ejakulacija uobičajene su i ponekad se događaju svim muškarcima. Mnogi ljudi iz frustracije ili srama zbog doživljene teškoće prekinu sve seksualne aktivnosti. Kada se to dogodi dovoljno puta, vaše tijelo i mozak „nauče“ da teškoća nužno vodi do neugodnih osjećaja i prekida seksa. To pak stvara začarani krug u kojemu se možete početi bojati da ćete doživjeti npr. erektilnu disfunkciju, zbog čega postanete nervozni prije i tijekom seksa, nervoza učini da erekcija ponovno izostane, a vi potvrdite svoje sumnje i strahove te postanete dodatno obeshrabreni. Zato je najbolja stvar koju možete napraviti kada vam se javi neka od ovih teškoća (pod uvjetom da je to partneru/ici i vama ugodno) – nastaviti sa seksualnim odnosom. Okrenite se onim seksualnim aktivnostima koje ne zahtijevaju vašu erekciju i dopustite si da u njima uživate zajedno s partnerom/icom. Kada se opustite i usmjerite se na druge seksualne aktivnosti, veća je vjerojatnost da će u nekom trenutku ponovno doći do erekcije i da ćete razbiti začarani krug.

Ako se problemi javljaju često, traju dugo i nisu posljedica neke druge bolesti, moguće je da se radi o seksualnoj disfunkciji. Važno je znati da se one mogu liječiti, da pomoć za njih postoji i da je zaslužujete dobiti. Ako ste kod sebe prepoznali neke od navedenih disfunkcija, preporučamo da se javite svom liječniku jer to može biti prvi korak k življenju zadovoljnijeg života. Seksualne disfunkcije nisu nešto čega se treba sramiti, a za prve korake u traženju pomoći ili dodatne informacije naš vam je sandučić također otvoren – možete nam se javiti na [email protected].

 

Za kako si? napisala Marta Meštrović, mag. psych.

 


Literatura

1 Rowland, D.L. (2012). Sexual Dysfunction in Men. Hogrefe Publishing.

Jurin, T. (2020). Seksualne disfunkcije kod muškaraca [bilješke s predavanja]. Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 118179.