Kao jedna od osnovnih ljudskih potreba, seks je zanimljiva znanstvena, no i svakodnevna tema. O njemu mnogi razmišljaju svakodnevno, a iako (ili baš zato što) se još uvijek ponekad smatra tabu-temom, nerijetko se nađe i kao tema razgovora, bilo bliskih između dva prijatelja, u online sferi, kao dio nastave biologije ili onih neugodnih „kako si ti došao na svijet“.

Prosječan čovjek vjerojatno bi za sebe rekao da o seksu zna dovoljno, ako ne i podosta. Seks počinje predigrom koja se pretvara u seksualni odnos koji u nekom trenutku dolazi do vrhunca i svršava orgazmom. Znanstvenici su ipak podrobnije istražili faze tzv. ciklusa seksualnog odgovora i omogućili nam neka dodatna znanja o njima. Poznavanje faza seksa, njihovih karakteristika i različitosti ovisno o spolu može nam pomoći da bolje razumijemo vlastito i partnerovo/ičino tijelo, znamo što očekivati i time poboljšamo iskustvo seksa ili masturbacije.

 

Ciklus seksualnog odgovora opisuje različite emocionalne i tjelesne promjene koje se događaju kada osoba postane seksualno uzbuđena i upušta se u aktivnosti koje ju seksualno stimuliraju (kao što su seks ili masturbacija). Muškarci i žene prolaze kroz iste faze ciklusa istim redoslijedom, no javljanje, intenzitet i trajanje faza razlikuje se. Postoji više modela koji opisuju cikluse seksualnog odgovora, a mi ćemo u ovom članku opisati onaj vjerojatno najpoznatiji – model Mastersa i Johnsonove (ovaj je dvojac nekima možda poznat iz serije Masters of Sex (2013) koja opisuje i temelji se na njihovim istraživanjima). Njihov model temelji se na promatranju više tisuća ciklusa seksualnih odgovora muškaraca i žena na temelju kojih su zaključili da unatoč individualnim razlikama postoje neki predvidljivi obrasci koji se pojavljuju u kontekstu seksualnog uzbuđenja i odgovora.1

 

1. ČIN (faza): Uzbuđenje

Kada pričamo o seksu i seksualnom uzbuđenju, vrlo je bitno spomenuti naš najveći seksualni organ – mozak. Naš mozak diktira što percipiramo seksualno uzbudljivim i tako upravlja našim seksualnim odgovorom. Faza uzbuđenja u ovom modelu opisuje početak seksualnog odgovora. On nastaje kao reakcija na seksualne podražaje ili seksualne fantazije, a okidači, odnosno ono što nas uzbuđuje, varira od osobe do osobe. Najvažnija karakteristika ove faze jest povećanje dotoka krvi u određene dijelove tijela koji uzrokuje erekciju kod muškaraca, odnosno vlaženje rodnice kod žena. Intenzitet ovog procesa nije konstantan, pa tako tijekom seksualnog čina erekcija i vlažnost mogu rasti i padati – to je sasvim prirodno i ne mora nužno značiti da osoba nije uzbuđena. Od drugih fizioloških promjena pojavljuju se mišićna napetost, ubrzani rad srca, povećana osjetljivost nekih dijelova tijela te crvenilo kože (tzv. sex flush). Kod muškaraca dolazi do povećanja i podizanja testisa, a kod žena do povećanja grudi i klitorisa (nemaju samo muškarci erekciju!), promjene oblika i veličine stidnih usana te širenja rodnice. Trajanje ove faze varira ovisno o osobi i situaciji te može biti trenutačna ili trajati nekoliko sati, a laički je se najčešće naziva predigrom (zasad ne postoji jedinstvena definicija predigre, ali ona se obično opisuje kao svako ponašanje čija je svrha uvesti u seksualni čin). Predigra je važna jer omogućuje rodnici da se pripremi na penetraciju – penetracija rodnice prije no što je ona dovoljno vlažna i prije no što se imala prilike proširiti može biti neugodna ili bolna, pa čak i dovesti do ozljede ako je pregruba.

 

2. ČIN: Plato

Faza platoa svojevrsni je nastavak faze uzbuđenja u kojoj povećani dotok krvi postaje još izraženiji (neki znanstvenici čak smatraju da se na fazu uzbuđenja i platoa ne bi trebalo gledati kao na dvije različite faze2). Kod muškaraca dolazi do potpune erekcije i izbacivanja predejakulata, dok kod žena dolazi do ritmičnih stezanja rodnice i povlačenja klitorisa. Kod obaju spolova mišićna napetost, crvenilo i osjetljivost kože te broj otkucaja srca nastavljaju rasti. Trajanje ove faze može varirati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Kod muškaraca ova faza traje kraće i najčešće dovodi do jednog orgazma, dok žene mogu u fazi platoa provesti dulje vrijeme i doživjeti nekoliko orgazama.

 

3. ČIN: Orgazam

Ako sve ide po planu, tj. ako se nastavlja zadovoljavajuća seksualna stimulacija, dolazi do orgazma. Orgazam opisuje seriju kratkih ritmičnih stezanja mišića spolnog organa koju prati osjećaj ugode. Kod muškaraca je orgazam najčešće popraćen ejakulacijom, a kod žena dodatnim vlaženjem rodnice. U jednom je istraživanju utvrđeno da 95% heteroseksualnih muškaraca najčešće doživi orgazam tijekom seksualne aktivnosti, u usporedbi sa samo 65% heteroseksualnih žena. S druge strane, 86% homoseksualnih žena najčešće doživljava orgazam tijekom seksa.3 Ovo nam govori važnu stvar o ženskom orgazmu: penetracija (penisom) nije sve. Dapače, većina žena ne može doživjeti orgazam isključivo putem vaginalnog odnosa, već im je potrebna i stimulacija klitorisa. Također, za oba je spola sasvim prirodno ne doživjeti orgazam tijekom seksa i to ne čini seks nužno lošim, neugodnim ili nezadovoljavajućim – mnogi ljudi uživaju u bliskosti s partnerom/icom, u primanju i pružanju užitka. Na orgazam ne bismo uvijek trebali gledati kao na cilj seksualne aktivnosti, već je bolje pokušati uživati u cjelokupnom iskustvu. Duljina trajanja, intenzitet i broj kontrakcija tijekom orgazma varira od osobe do osobe (kao i od orgazma do orgazma kod same osobe), no generalno ne postoji značajna razlika između spolova u duljini trajanja orgazma te istraživanja pokazuju da ih muškarci i žene psihološki doživljavaju na gotovo identičan način1.

 

4. ČIN: Razrješenje

Fazu razrješenja karakterizira prestanak svih seksualnih aktivnosti i povratak genitalija u opušteno stanje, smanjenje broja otkucaja srca i brzine disanja te opuštanje tijela. Ova faza može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati, a ponašanje koje slijedi nakon seksa varira – neke osobe vole zapaliti cigaretu, neke se vole maziti, a neke rado prizalogaje. Suprotno popularnom vjerovanju da muškarci nakon seksa vole zaspati dok bi se žene rado mazile, istraživanja su utvrdila da oba spola u jednakoj mjeri izvještavaju da nakon seksa zaspu prvi!4 Faza razrješenja može slijediti bilo koju od prijašnjih faza, tj. ne događa se samo ako je postignut orgazam, već može označavati kraj seksualnog interesa i prestanak seksualne aktivnosti. Orgazam nije jedini način na koji seks smije završiti – ponekad jednostavno izađemo iz tog stanja uma i ne želimo nastaviti sa seksom.

 

Mastersov i Johnsonin model jedan je od najpoznatijih modela seksualnog odgovora te je doprinio razvoju istraživanja ljudske seksualnosti općenito, no naišao je i na neke kritike. Jedna od kritika je ta da su ispitivanja provedena u laboratorijskim uvjetima, zbog čega možemo pretpostaviti da seksualni odnos u drugim, opuštenijim uvjetima može izgledati mnogo drugačije. Također, model ne uzima u obzir seksualnu želju pojedinca već seks, tj. seksualni odgovor promatra kao nešto sasvim biološko, bez psiholoških aspekata. Zbog toga je ove faze bolje promatrati kao okvir unutar kojega se seks može odvijati – iako on u stvarnosti može izgledati mnogo razigranije.

Bez obzira na obrasce otkrivene istraživanjima koji nam pomažu da opišemo i objasnimo tijek ljudskog seksualnog odgovora, naše iskustvo i dalje uvelike ovisi o našoj vlastitoj fiziologiji, uvjerenjima, očekivanjima, raspoloženju, odnosu s partnerom/icom i slično. Stoga je iznimno važno s partnerom komunicirati o tome što u seksu želimo, što ne želimo, što nas uzbuđuje i što nam odgovara. Ako biste voljeli razgovarati o nekom svojem seksualnom iskustvu ili imate pitanja na koja biste rado dobili odgovor, uvijek nam se možete javiti na [email protected].

 


Literatura

1 Masters, W. H. i Johnson, V. E. (1966). Human sexual response. Little, Brown.

2 Levin, R. J. i Riley, I. (2007). The physiology of human sexual function. Psychiatry, 6, 90–94.

3 Frederick, D. A., St. John, H. K., Garcia, J. R. i Lloyd, E. A. (2016). Differences in Orgasm Frequency Among Gay, Lesbian, Bisexual, and Homosexual Men and Women in a U.S. National Sample. Archives of Sexual Behavior, 47, 273–288.

4 Kruger, D. J. i Hughes, S. M. (2011). Tendencies to fall asleep first after sex are associated with greater partner desires for bonding and affection. Journal of Social, Evolutionary, and Cultural Psychology, 5, 239–247.

Lehmiller, J. J. (2014). The psychology of human sexuality. Wiley Blackwell.