Svatko je od nas iskusio barem jedan loš dan na poslu. Jedan od onih dana kada nam svaki radni zadatak predstavlja nezamislivo puno posla, a mi imamo nezamislivo malo energije. Loš se dan može dogoditi svakome, u bilo kojem trenutku, iz bilo kojeg razloga – neprospavana noć, glavobolja, obiteljska svađa… No, što kada se jedan loš dan protegne u više loših dana? U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako vratiti energiju i motivaciju za posao:

  • Podijelite velike zadatke u manje cjeline. Veliki se zadatak ili projekt može doimati zastrašujućim, posebno kada nismo sigurni što nas sve čeka i od kuda početi. Kada veliki zadatak podijelimo u podzadatke, dobivamo jasniju sliku što nam je činiti te prebacujemo fokus na manje zadatke koje je lakše napraviti, što pozitivno utječe na samopouzdanje i motivaciju.
  • Pripazite na iluziju planiranja. Mnogi od nas vole biti organizirani i promišljati o efikasnim metodama obavljanja nekog zadatka te svoje radne zadatke pregledno bilježiti u različite digitalne ili papirnate planere. No, bitno je upozoriti da nas planiranje može i „zavarati“ te stvoriti iluziju da radimo, posebno u situacijama kada nismo motivirani za rad. Nema sumnje da je dobro planiranje pola obavljenog zadatka, no beskrajnim planiranjem taj se zadatak neće riješiti.
  • Sjetite se prošlih uspjeha. Mnogi se od nas često usmjeravaju na negativno, dok pozitivno zanemaruju. Misli o zadacima koje nismo izvršili ili e-mailovima koje nismo poslali često zaokupljaju puno veći dio našeg vremena od misli o uspjesima koje smo postigli. Prekomjerna količina negativnih misli može imati loš utjecaj na motivaciju za naš trenutni posao ili zadatak. Stoga vas pozivamo da razmislite o svojim prošlim uspjesima (uspješno iskomuniciranim nesuglasicama, na vrijeme i kvalitetno odrađenim projektima, novosklopljenim poslovima…), zabilježite ih na papir i pospremite negdje gdje će vam biti na dohvat ruke. Kada vam je teško, prođite kroz popis i nadodajte nove pobjede koje ste ostvarili. Nekima se ova tehnika može činiti banalnom, no ona nam pomaže da se usmjerimo na ono što smo do sada već postigli i budi u nama motivirajuće, ugodne emocije.
  • Olakšajte si zadatke i otežajte distrakcije. Najteži dio zadatka je početi, stoga je bitno početak učiniti najlakšim mogućim. Što vam manje prepreka stoji na putu do obavljanja nekog zadatka (tj. što je zadatak lakše napraviti), to vam manje motivacije treba za njegovo obavljanje. Efikasno uređenje vlastitog radnog prostora jedan je od najlakših načina da smanjite prepreke: pobrinite se da vam je pribor potreban za rad lako dostupan. S druge strane, otežajte si dolazak do stvari koje vas ometaju, kao što je prekomjerno provjeravanje mobitela ili nepotrebno pregledavanje interneta. Pospremite mobitel tamo gdje vam nije na dohvat ruke ili instalirajte ekstenzije preglednika koje vam omogućuju da blokirate odabrane stranice na neko vrijeme.
  • Partner u produktivnosti. Ljudi su društvena bića pa tako volimo dijeliti uspjehe, ali i i loše trenutke s drugima. Vjerojatno u vašoj okolini postoji osoba koja dijeli vaš trenutni manjak motivacije ili možda teži produktivnijoj verziji sebe. Pozivamo vas da s takvom osobom pokušate uspostaviti dogovor koji se sastoji od međusobnog dijeljenja ciljeva i planova te, kasnije, dijeljenja napretka na njima. Partner u produktivnosti pomaže vam da se usmjerite na praćenje napretka ka nekom cilju, a dijeljenje vlastitih ciljeva i planova može pobuditi motivaciju te kroz povratnu informaciju osigurati da ostanete „na pravom putu“.

 

Trenutna vremena nesigurnosti i izazova mogu u velikoj mjeri utjecati na našu motivaciju, kako u poslovnom tako i u privatnom životu. Ponekad je nekoliko tehnika dovoljno da nam se vrati volja i želja za poslom i aktivnostima u kojima smo prije uživali. No, nekad to ide teže i potreban je razgovor sa stručnjakom. Želimo vam naglasiti da u tome niste sami te da imate pravo na pomoć i podršku u nošenju s teškoćama. Poticaj na traženje pomoći i razbijanje stigme jedan je od ciljeva kampanje #PrekrasnaIznutra, koju je pokrenula BIPA u suradnji s udrugom kako si?. Podršku o ovoj temi možete dobiti i putem besplatnog e-savjetovanja udruge kako si? na [email protected].